Mutyit kiált az RMDSZ, a városháza cáfol

A kiemelt képet készítette: Szabó Apor.

Korrupciógyanús mutyinak nevezte május 21-ei közleményében a helyi RMDSZ, hogy „a Gálfi Árpád vezette Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal ismét pályáztatás nélkül, a hivatal alárendeltségébe tartozó intézmény vezetőjének cégével kötött több, mint 100 ezer lej értékben szerződéseket”, konkrétan: a városi piac, a sportcsarnok, a játszóterek, a padok és a város tömbházainak fertőtlenítését közvetlen szerződéskötéssel ítélték oda a 3D Clean Service Kft-nek, melynek tulajdonosa Mester Zoltán, a város tulajdonában levő Városi Sportklub (VSK) ügyvezetője, „a polgármesteri hivatal alkalmazottja”.

Az RMDSZ szerint ez az ügy is azt a gyakorlatot bizonyítja, hogy Gálfi hajlik arra, hogy „a magához közel álló személyeket juttasson pozíciókhoz vagy üzleti lehetőségekhez, ezáltal egy szűk érdekcsoportot részesítsen előnyben”, párhuzamot vonva a Művelődési Ház igazgatói tisztségére kiírt pályázattal és a Story Circle Kft. rendezvényszervezési szerződéseivel – utóbbiról az áprilisi tanácsülés elején esett szó.

Érdeklődésünkre Derzsi László helyi RMDSZ-elnök azt mondta: egyelőre erkölcsi jellegű aggályaiknak adtak hangot, és vizsgálják annak lehetőségét, hogy jogi lépéseket tegyenek.

Szerkesztőségünknek május 22-én elküldött válaszlevelében a városháza jogi magyarázatot adott az RMDSZ felvetéseire,

cáfolva, hogy törvénytelenség történt volna.

Mindenekelőtt azt tisztázták, hogy a szóban forgó személy nem a polgármesteri hivatal munkatársa, nem is köztisztviselő, ezért sem merül fel az összeférhetetlenség vagy az érdekellentét kérdése. „Mester Zoltán egy olyan intézmény vezetője, amely külön jogi személyiséggel bír, és külön jogi életet él a polgármesteri hivataltól, hiszen az önkormányzat alárendeltségébe tartozik”.

Ezzel kapcsolatban Venczel Attila városi főjegyző pontosított kérésünkre: a sportklubot a helyi tanács hozta létre, és kötött megbízási szerződést a menedzserrel. Igaz, hogy versenyvizsgázott, illetve vagyon- és érdeknyilatkozatot (szerk.: amiben szerepel az említett cég) is köteles letennie, akárcsak a köztisztviselőknek, de attól még nem minősül annak – magyarázta.

Másrészt a hivatal azzal védekezett, hogy a törvény szerint csak annál állhat fenn az érdekellentét, „aki befolyással tud lenni a közbeszerzésre”, márpedig Mester Zoltánnak nem volt formális befolyása az ezzel kapcsolatos döntéshozásra. Állításuk szerint a közbeszerzéseket megelőzően minden esetben központilag ellenőrzik az összeférhetetlenséget és az érdekellentétet, és ez most is megtörtént.

A városháza arra is magyarázatot adott, hogy miért szerződtek közvetlenül, pályáztatás nélkül a céggel:

Az eddigi négy lépcsőházfertőtlenítési akcióra a város összesen 153.839,47 lejt költött. Egy, az összes lépcsőházat fertőtlenítő akció így 38.559,86 lejbe került (szerk.: 446 lépcsőházzal elosztva: 86,45 lej). Ez az ár „teljesen megfelel” a reális piaci áraknak, állítják a hivataltól, ahogy azt is, hogy nem csak a szóban forgó céggel, hanem más céggel is szerződtek fertőtlenítési szolgáltatást, például a karanténépületek esetében.

Kölcsönkenyér visszajár alapon a közlemény végére még beszúrtak egy személyesebb hangvételű üzenetet is: „Sajnáljuk, és elítéljük azt a hozzáállást, amellyel a székelyudvarhelyi RMDSZ a tisztességes fiatal vállalkozásokat a piszkos politikai játszmáikba keverik”.

Mit mond az érintett?

„Reméltem, hogy keresni fogtok, mert eléggé nem tetszett az RMDSZ közleménye” – fogadta hívásunkat Mester Zoltán, azzal folytatva, hogy: „Engem őszintén meglepett, hogy az RMDSZ ezzel kijött. Nem találom korrektnek, ahogyan ezt így leírták, a polgármesterrel nem is beszéltem, nem az én stílusom, hogy így kapjak munkálatokat”.

Ő is elmondta, hogy nem is ez az első szerződésük a várossal – ami nem is a fő kliense –, csak annyi változott, hogy időközben megbízták a VSK vezetésével, de se a jogi, se a közbeszerzési, se a városgazdálkodási osztállyal nincsen kapcsolata, nem használja a város apparátusát semmilyen szinten. „Nem azért kerültem ide, hogy befolyásolni tudjak dolgokat”.

„Már előtte felhívták a figyelmemet, hogy nézzek utána, beszéltem egy ügyvéddel, és a város jegyzőjével egyeztettem a dologról. Átnéztük, arra jutottunk, hogy semmi sem utal arra, hogy ez nem működhet. Ha a hivatal alkalmazásában állnék, akkor teljesen más kérdés volna, de ez nem köztisztviselői pozíció, nem is foglalhattam volna el ilyet, ha cégem van” – magyarázta a jogi oldalát.

Szerinte akkor volna érdekellentét, ha cégével kezdene dolgozni, számlázni a sportklubnak, ha a jégpálya vagy a strand ennek gondozásába kerülne. „Ennek tudatában vagyok, nem is foglalkozom ilyesmivel” – zárta mondanivalóját Mester Zoltán.