Mutatjuk, honnan jöhetsz és hova nem mehetsz

Múlt héten nem bővült azoknak az országoknak a listája, ahonnan a Romániába érkező, tünetmentes személyeknek nem kell kötelezően otthoni elkülönítésbe vonulni. Két hete „zöld régiónak” számítottak a következő országok: Ausztria, Bulgária, Csehország, Ciprus, Horvátország, Svájc, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország (kivéve Gutersloh körzete), Görögország, Írország, Izland, Olaszország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Málta, Norvégia, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország.

Tegnap, hétfőn határozatot fogadott el az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU), így bővült a lista az Európai Unióhoz, illetve az Európai Gazdasági Térséghez tartozó következő államokkal: Monaco, Spanyolország, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága, Dánia, Lengyelország, Belgium, Hollandia, Andorra, Feröer-szigetek, Vatikán. A karanténkötelezettség alól mentesülő EU-n kívüli államok pedig a következők: Kanada, Marokkó, Algéria, Ausztrália, Ruanda, Uruguay, Japán, Dél-Korea, Grúzia, Új-Zéland, Tunézia, Thaiföld.

Romániában uniós szinten a negyedik legmagasabb a 100 ezer főre számolva a fertőzési ráta, rosszabb helyzetben csak Svédország, Portugália és Luxemburg van.

Azonban a fent említett országok közül nem mindegyikbe léphetnek be román állampolgárok, a Romániában utóbbi időben megnövekedett esetszámok miatt több európai ország is utazási korlátozásokat vezetett be a román turistákkal szemben. Norvégia, Finnország és Málta egyáltalán nem enged be a saját országába román állampolgárokat, Észtország, Litvánia, Lettország, Írország, Szlovénia, Szlovákia pedig arra kéri a Romániából érkezőket, hogy vonuljanak elkülönítésbe vagy karanténba. Dániába pedig kizárólag egy legalább hat napra szóló szállásfoglalás felmutásával lehetséges beutazni.

Agerpres, Digi24