Mutatjuk, hogyan lett világbajnok Györgydeák

Szécsi Barna 2018-ban, Reimsben aratott egyéni győzelme óta várunk arra, hogy ismét világbajnoka legyen Székelyudvarhelynek, hiszen mindig éremesélyesként utaztak a világversenyre a Góbék Teqball Team csapat tagjai a román válogatottal.

Apornak csak ez hiányzott a kollekcióból, fotó: a Góbék Teqball Team Facebook-oldala

A 2018-as győzelem után világbajnoki címet nem, érmeket azonban bőven gyűjtögettek az udvarhelyi sportolók. A két világbajnoki cím mellett egy ezüst és hat bronz a mérlege a főként udvarhelyiekből álló román nemzeti csapatnak a vébékről, ezek között van Györgydeák Apor harmadik helye is a 2019-es budapesti világversenyről. Apor tavaly a lengyelországi Gliwicébe esélyesként utazott, és negyedik lett, de idén világranglistavezetőként várta

az egyéni versenyt.

Nem csoda tehát, hogy a vébének otthont adó Nürnberg városa Györgydeák Apor fotóival volt teli s tele, vele hirdették ugyanis a 2022-es világversenyt. Apor – akinek csak az arany hiányzott az éremkollekcióból – a világbajnokság első kiemeltjeként csak a főtáblán, vagyis a nyolcaddöntőben kapcsolódott be csütörtök délután a férfi egyéni kategória küzdelmeibe, mint a keddi sorsoláson kiderült, a szenegáli Mame Cheikh Fam ellen. A verseny ágrajza is kedvezett Apornak, ugyanis a döntőig nem kerülhetett össze több nagy mumusával – a magyar Blázsovics Ádámmal a lengyel Adrian Duszakkal, és azzal a Hugo Rabeux-val, aki megnyerte a francia válogatót, miután azt az Aport idén több alkalommal megverő Julien Grondinnak sérülés miatt kellett kihagynia.

Miután a szenegáli versenyző ellen vette az akadályt, a negyeddöntőben az örmény Gor Sargsyan, majd az elődöntőben az amerikai Luka Pilic következett, és mindkét meccsét simán nyerve, szettveszteség nélkül jutott be a vasárnapi fináléba, amelyet az Eurosport 2 tévécsatorna is élőben közvetített. Mivel Duszak visszavágott a 2019-ben elvesztett finálé miatt Blázsovicsnak, a lengyel került döntőbe a másik ágon. És ő sem tudta megállítani a székelyudvarhelyi teqballost, aki viszonylag két sima – 12-8, és 12-6 arányú – szettben fektette kétvállra a lengyelt. Apor döntője az alábbi közvetítés 44. percétől látható.

Apornak győzelme után Novák Károly Eduárd sportminiszter Facebook-bejegyzésben gratulált. „Nagy győzelem Románia számára egy új sportágban, amely egyre nagyobb lendületet vesz. Gratulálunk Apornak, a Teqball Szövetségnek és az egész román csapatnak” – írta. Az udvarhelyi teqballos győzelme után édesanyja és édesapja nyakába borult, és következhetett az ünneplés. A Góbéknak a többi, ezt követő versenyszámban

nem sikerült döntőbe jutniuk.

Férfi párosban az Ilyés Szabolcs és Györgydeák Apor alkotta páros a nürnbergi vébé második kiemeltje volt a címvédő szerbek mögött, így ők is csak a főtáblán csatlakoztak a verseny küzdelmeihez. Az örmény, majd az ukrán pároson keresztül vezetett számukra az út az elődöntőbe, itt azonban Bakó Ádám és Blázsovics Ádám megálljt parancsolt nekik. A döntőben a magyar kettős is vereséget szenvedett a címvédő szerbektől: Nikola Mitrótól és Bogdan Marojevictől, akik így harmadik világbajnoki címüket ünnepelhették. Ilyés és Györgydeák Brazíliát legyőzve megcsípte a dobogó harmadik fokát.

A teljes román csapat, fotó: a Góbék Teqball Team Facebook-oldala

Vegyes párosban Ilyés a Vasas Femina kiválóságával, Mitri Ritával párban Lengyelországot, Belgiumot és Egyiptomot kapta a sorsolás során. Nem okozott nekik gondot a továbbjutás, a Duszak és Bartnicka alkotta lengyel duót is megverték, így csoportelsőként mentek tovább a nyolcaddöntőbe, majd portugál kettőst legyőzve a negyeddöntőbe. A legjobb nyolc között azonban szerb Mitro és Maja Umicevic bizonyultak jobbnak, kiejtve az udvarhelyieket. A versenyszámot a magyar Bakó Ádám, Vasas Lea kettős nyerte a brazilokat legyőzve a döntőben.

Ugyancsak a negyeddöntő jelentette a végállomást Barabási Kinga, egykori Vasas-játékos számára is a hölgyek versenyében, amelyet az amerikai Carolyn Greco nyert meg Izsák Annát legyőzve a döntőben. Barabási közel járt az éremhez, hiszen a női párosban Dakó Katalinnal egészen az elődöntőig menetelt, de itt kikapott a Grecoval felálló amerikaiaktól, és végül a bronzmeccset is elveszítették Brazília ellen. A női párosok versenyét Magyarország nyerte Vasas Lea és Janicsek Zsanett révén.