Munkaügyi miniszter: utalták a pénzt a márciusi kényszerszabadságra

600 ezer alkalmazott és további 50 ezer egyéni munkavállaló mind megkapta az állami juttatását a március 16-a és 31-e között bejelentett kényszerszabadságára – számolt be pénteki videójában Violeta Alexandru munkaügyi miniszter.

A kifizetések első részét már április elején utalták, viszont szükség volt a költségvetés kiigazítására, mert az illetékes szerveknek elapadtak a forrásaik. A miniszter elnézést kért, hogy nem tudták korábban folytatni a kifizetéseket, de afelől biztosított, hogy csütörtökön feltöltötték számláikat és a pénteki nap folyamán kifizették a hátramaradt, de időközben feldolgozott igényléseket. Violeta Alexandru azt is ígérte, hogy az április havi juttatásokat májusban sokkal gördülékenyebben tudják majd utalni.

Beszámolójában arra is kitért a tárcavezető, hogy a leadott kérelmek mintegy 60%-a felelt meg a törvény által szabott feltételeknek, de abban bízik, hogy a második időszakban ez is emelkedni fog, miután sokat egyeztettek a munkaadókkal. A leggyakoribb hibák: a munkaszerződés elmulasztott felfüggesztése a Revisal programban és a helytelen/hiányzó bankszámlaszám voltak.

A miniszter ugyanakkor elítélte azt a gyakorlatot, hogy a kényszerszabadságra küldött embereiket behívták dolgozni egyes munkaadók, és arra biztatja az érintetteket, hogy az ilyen visszaéléseket azonnal jelentsék a munkaügyi felügyelőségeknek (ITM).

– Ha felfüggesztetted a munkaszerződést és állami támogatást igényeltél, akkor az alkalmazott otthon marad, és nem adhatsz neki feladatokat – szögezte le Violeta Alexandru, aki egyúttal a fekete munka visszaszorítására is felszólította az országot. Szerinte éppen az ehhez hasonló időszakok bizonyítják, mennyire fontos a legális munka, hiszen csak ezt tudja támogatni az állam.

Agerpres