Mózes Tamással újabb Ironman-je van Székelyudvarhelynek

Fotó: Mózes Tamás archívuma

2011 után lett ismét Ironman-je Székelyudvarhelynek Mózes Tamás lévén, aki július 3-án, vasárnap az osztrák Klagenfurtban rendezett hosszútávú triatlonversenyen képviselte a várost, és az Udvarhelyszéki Triatlon Clubot (UTC). A klub tudomása szerint másodikként ért el hivatalos Full Ironman versenyen eredményt székelyudvarhelyi sportoló Orbán Attila 2011-es versenyzése óta.

Közel 3.000 sportoló vett részt az immár 20. alkalommal megrendezett Klagenfurt Triathlon hosszú, Full Ironman távján, amely 3.800 méter úszásból, 180 kilométer kerékpározásból és egy maraton, tehát 42.2 kilométer lefutásából áll.

Az udvarhelyi csapat két tagja, Tamás és Arros Levente Mózes, ahogy barátai ismerték, Móka 2021 novemberében vették a fejükbe, hogy beiratkoznak és felkészülnek a versenyre, de utóbbi 2022. március 13-án elhunyt. „Együtt találtuk ki, együtt akartuk átélni, közösen kezdtünk felkészülni az edzőnkkel, így még inkább nehéz lett nélküle, de megpróbáltam ebből plusz motivációt meríteni” – mondja Tamás, aki így egyedül folytatta az így nehezebbé váló, főleg az állóképességének növelésére fókuszáló felkészülését edzőjükkel, Szokolzsky Istvánnal, míg

eljött a verseny vasárnapja.

Reggel 7 óra 37 perckor startolt el Tamás három másik versenyzővel, mert négyesével indították a sportolókat. A versenyre felesége, Bogi kísérte el, aki már a triatlonedzések során is partnere volt a sportolónak.

A start után következett a majdnem 4 kilométeren keresztül tartó úszás Wörtherseeben, majd a város körüli kerékpározás, amely során a 180 kilométer megtételét 1600 méteres szintkülönbség is nehezítette, és végül a futás, amely szintén nem volt egyszerű 36 Celsius-fokos hőmérsékletben. Holtpontjai nem igazán voltak, az edzőjének már az út során mondta, hogy nem lesz gond a motiváltságával, ha nem lesz különösebb sérülése, végigcsinálja a versenyt.

A nagy meleg sokat kivett belőle, szét is esett a futása, nem mindig tudta tartani az előzetesen, az edzője által belőtt pulzusszámot. Ezt azért is határozzák meg előre, hogy ne hajtsák túl magukat – magyarázza, ennek tudja be azt is, hogy nem volt semmi izomfáradtsága, és a verseny másnapján is elviselhető volt az izomláza, keddre más semmit nem érzett ebből.

A közel 3.000 indulóból 2.169-en értek célba, Tamás 13 óra 13 perc és 16 másodperc alatt fejezte be a versenyt, összetettben, amelybe a nőket és férfiakat egyaránt beleszámolják, az 1.320-adik helyen. Korosztályában, a 25 és 29 év közöttiek versenyében ez a 64-edik helyre volt elegendő – írja beszámolójában a klub, amely jelenleg 10 felnőtt sportolót foglalkoztat, de remélik, hogy lesz kinek átadni a stafétát és nem csak két Ironman lesz a városunkban. Tamás szeretne további hosszútávú versenyeken is indulni, és javítani a Klagenfurtban elért idején.