Most mutasd meg, milyen erős vagy!

Erőemelő és szkander bajnokságot szerveznek Farkaslakán, a Wolf Gymben június 26-án, szombaton. A versenyen mindkét sportág egy-egy nagyágyúja jelen lesz, bíróként: Nagy Hunor testépítő világbajnok, többszörös magyar és román fekvenyomó bajnok, és Dinu Dobrean, aki 2015-ben Európa-bajnoki harmadik lett szkanderben, ugyanebben az évben a világbajnokságról is van egy hatodik helye, háromszoros balkezes nemzeti bajnok.

Az erőemelésben két számban is bajnokot hirdetnek majd a nap végén: fekvenyomásban, és felhúzásban, az úgynevezett „deadliftben”. Mindhárom versenyszám szabályzatát megtalálod ide kattintva.

Udvarhelyen utoljára körülbelül tíz éve rendeztek hasonló versenyt, ezen még Katona Ferenc szervező is részt vett, aki szerint hiányoznak az ilyen típusú rendezvények a környékről, és reméli, ez nem egyszeri alkalom lesz, hanem egy versenysorozat. Egyébként is úgy látja, rengeteg testépítő van a környéken, őket is szívesen látják, de igazából bárkit, aki betöltötte tizenhatodik életévét. „Lehet, hogy pont most veszi észre magán, hogy ő ebben jó – vallja Katona, amihez Both Richárd hozzáteszi, hogy senki nem a világbajnokságra ment el elsőként, egy ilyen regionális verseny egy jó kezdőlöketet adhat bárkinek.

Ha kisebb vagy, sem baj,

a két erőemelő számban az számít, hogy „ki mekkora súlyt tud megmozgatni magához képest”. Egy képlet szerint osztályoznak, amibe beleszámít a versenyző testsúlya, a kinyomott súly és a versenyző életkora is, tehát nem feltétlenül az nyer, aki a legnagyobb súlyt nyomja ki, magyarázzák.

Szkanderben súlycsoportok lesznek, hiszen nem lehet összerakni egy 60 kilós embert egy 100 kilóssal, ezért a 10 órai kapunyitást, és a szabályismertetést követően lesz mérlegelés is. A tervek szerint három súlycsoportban mérkőzhetnek meg a szkanderesek: 70 kilogramm alattiak, 90 kilogramm alattiak, és felettiek.

Egy felelősségnyilatkozatot kell majd kitölteniük a résztvevőknek, de a szervezők és a bírók folyamatosan figyelik majd, hogy ne adódjon probléma – mondta el Katona, aki éppen most szervezi le, hogy egy orvosi csapat is legyen a helyszínen.

Hogy előzetes programot tudjanak készíteni, a jelentkezés regisztrációt igényel, amely június 24-éig lehetséges az esemény Facebook-oldalán privát üzenetben, vagy a 0742 586 087-es telefonszámon. A szervezők a Facebook-eseményben tették közzé a három versenyszám pontos szabályzatát is. A program összeállítása pedig azért is fontos, mert

mással is készülnek a szervezők.

„Attól függően, hogy hány résztvevő lesz a versenyen, lesznek nyílt edzések és kihívások, amelyek szórakoztatóak, és bárki – akár a nézők is – részt vehetnek bennük. Ki lehet hívni a bírókat, minket, szervezőket különféle versenyekben, amiket most válogatunk össze. Szeretnénk bothúzást, kötélmászást, traktorgumi kalapácsolást. Ebben van egy bizonyos nehézségű kalapács, egy időkeret, amely alatt minél többet kell ütnöd a kalapáccsal a gumira. Gondolkodunk kötélhúzáson is. Hogy miket teszünk bele, mind attól függ, hogy hány résztvevő van, mire van időnk, illetve mi az igényük a résztvevőknek” – magyarázta.

Az esemény napján a Wolf Gym nyílt napot tart, így, ha valaki nem érdekelt a versenyben, kipróbálhatja az edzőtermet, ami egész nap ingyenes.

A szervezők nem csak, hogy azt mondják, lehet, de ajánlják, hogy kérdezősködj. Elmondásuk szerint a meghívottak nagyon közvetlenek, de ha táplálkozási tanácsokra lenne inkább szükséged, akkor Both Richárd, Katona szervezőtársa a te embered, aki amellett, hogy testépítő országos bajnok és világbajnoki ezüstérmes, táplálkozástudományokat tanult a marosvásárhelyi orvosi egyetemen.

Ami az étkezést illeti, „olyan lesz, mint egy kisebb falunapon, lesz stand, ahol lehet enni-inni: flekken, miccs, szalmapkrumpli, sör, üdítők”, sorolja nevetve Katona, majd ezúton is megköszöni Bara Szilárdnak a szkanderverseny ötletét, Rigó Ildikónak és Kovács András Péternek a segítséget a szervezésben. 

Kiemelt fotó: unsplash.com/VICTOR FREITAS