Most mennek az utolsó vonatok, tele pályázati pénzekkel

A pályázatíró szakemberek szerint most vannak a legérdekesebb pályázati kiírások, és most lesz a legaktívabb időszak, ezért döntöttek úgy, hogy képbe helyeznek a pályázatokkal a Hargita Business Centerben kedden. Előadónak Fazakas Botondot hívták el, a Goodwill Consulting központi régiójának a vezetőjét. Ő három programot mutatott be részletesen: egyet a kisebb, egyet a nagyobb cégeknek és egy digitalizációs pályázatot.

Ami a következő hétéves pályázati ciklus nagy újdonsága az előzőhöz képest, hogy már nem terjesztik ki őket az egész országra, hanem minden egyes régiónak külön keretösszege és külön prioritásai vannak. A központi régióba tartozik Hargita, Maros, Kovászna, Szeben, Fehér megye, ennek a hat megyének van egy 140 millió eurós keretösszege. 

A nagyobb cégeknek szóló, 1.4.1-es programmal

kezdi a bemutatót Fazakas Botond. Egyesületek, alapítványok nem pályázhatnak, csakis olyan cégek, akinek van legalább két év régisége, és az előző évben átlagosan minimum három alkalmazottja volt, de nem haladta meg az alkalmazottak száma a 249-et. Ha jelenleg még nincs meg a három alkalmazott, akkor sem kell keseregni: elég, ha a leadás pillanatában lesz meg a minimális létszám, teszi hozzá. Viszont az előző évekhez képest változás az, hogy az alkalmazottak számát meg kell tartani a leadás pillanatától kezdve a kiértékelésen keresztül a szerződéskötésig, a kivitelezési periódusban és a fenntartási periódusban is. Fontos még, hogy a 2022-es évet vagy a 2019-es évet a cég üzemi nyereséggel, vagyis profittal kellett zárja – ez azt jelenti, hogyha volt egy lejes profitunk, akkor már jók vagyunk. 

Ami nagyon fontos, az a CAEN-kód, a cégnek az aktivitási kódja. Az idén szinte minden belefér, ami gyártás, ami ipar – fémipar, faipar, könnyűipar –, ezen kívül szolgáltatások vannak benne, tehát kezdve az IT szolgáltatásoktól, a programozó cégeken keresztül a vendéglátóiparig. A kereskedelmen kívül szinte minden benne van, foglalja össze. A hotelek, panziók, szálláshelyek a következő hétéves ciklusnak a nagy vesztesei, ők nem építkezhetnek, csak olyan változásokat eszközölhetnek, amihez nem kell építkezési engedély.

Újdonság, hogy a leadás pillanatában a cégnek a székhelye a központi régióban kell hogy legyen. De ha máshol van egy cégünk bejegyezve, és a központi régióban lesz a leadás pillanatában egy munkapontunk, akkor is pályázhatunk. Ha építkezni szeretnénk, akkor értelemszerűen nem kell legyen munkapontunk, és oda engedélyeztetett CAEN-kódunk, mert egy üres telekre amúgy se lehet bejegyezni munkapontot. Viszont minden más esetben, hogyha felújítunk vagy eszközöket szeretnénk vásárolni, akkor kell legyen már leadáskor egy kivitelezési helyszín, ahova engedélyeztetve van a cégnek a tevékenységi kódja.

Azok a cégek, akiknek 9 és 2499 közötti alkalmazottjuk van, városon is vidéken is beruházhatnak, azok a cégek viszont, akiknek 9 alatt van az alkalmazottak száma, csak városon. 

Minimum 250 ezer euróra kell pályázni, és 1,5 millió euró a maximum támogatási érték. A támogatásnak két komponense van: az egyik, ami az építkezésre és az az eszközbeszerzésre vonatkozik, az Hargita megye esetében a mikro- és kisvállalatoknál 60 százalékos, középvállalatoknál 50 százalékos támogatottságú; a másikhoz pedig az olyan költségek tartoznak, mint például az alkalmazottak képzése, tervezési költségek, pályázatírási költségek, amelyeket 100%-ban el lehet számolni.

Ami szintén változott: míg eddig 60-70 százalékos volt a támogatás, idéntől nőtt az önrész, és a támogatás 50-60 százalékra csökkent. Kevés, ismeri el a Goodwill munkatársa, de ő ehhez annyit tud hozzáfűzni, hogy ezek az értékek nagyobbak nem lesznek a jövőben. Sőt, szerinte az is előfordulhat, hogy nemhogy 60 százalékos, hanem pályázat se lesz bizonyos tevékenységekre a következőkben. 

Ezen a pályázaton ahhoz, hogy labdába tudjunk rúgni, legalább 70 pontot kell elérni. Vannak olyan mutatók, amelyeket külön pontoznak. Ha fotovoltaikus rendszerekbe fektetünk, vagy mondjuk a fűtést hőszivattyúval oldjuk meg, és ezek a költségek a pályázatunk legalább a 15 vagy 25 százalékát kiteszik, akkor annak megfelelően kapunk tíz vagy tizenöt pontot. Arra is kapunk pontot, ha egy új terméket, új folyamatot be tudunk vezetni, vagy legalább öt embert elküldünk képzésre, esetleg szoftverekben vagy automatizálásban, transznacionális együttműködésben gondolkodunk. 

Ezen kívül pontozzák a forgalomnövekedést és a produktivitást is. Ezek nem kötelezőek, viszont nélkülük elég nehezen fog kijönni egy jó pontszám, mondja Fazakas Botond. A kettő között az a különbség, hogy az egyik esetben pontozzák azt, hogyha 10 százalékkal növeljük a forgalmat, a produktivitás annyiban különbözik, hogy a forgalmat elosztják az alkalmazottak számával. 

Kevesebb pénz jár az 1.4.2 programra.

Bár nagyon hasonlít az előzőhöz, a nagy különbség a támogatás értéke, illetve az, hogy milyen cégek pályázhatnak. Itt csak olyan cégek pályázhatnak, akik 0 és 9 alkalmazott közt vannak. Tehát a mikrocégek és a startupok.

Ugyanaz érvényes itt is: a központi régióban kell legyen egy bejegyzett munkapont, itt is cégek pályázhatnak, kell legyen egy kivitelezési helyszín és CAEN-kód – kivételt képeznek azok az esetek, ha építkezünk. A beruházás szempontjából tehát itt is lehet építkezni, gépeket vásárolni, eszközöket, felszereléseket, szoftvereket, stb. beszerezni. Az új típusú turisztikai szálláshelyek létesítésével kapcsolatos pályázatok azonban itt sem támogathatóak.

A mikrocéges opcióra akkor lehet pályázni, ha a cégünket már 2022-ben bejegyeztük, és volt profitunk. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, akkor marad a startup kategória: azaz azok a cégek, amiket 2023-ban hoztak létre.

– Nincs ilyen jellegű tiltás, hogyha nekem mondjuk van egy fotós cégem, amit bejegyeztem, veszteséges voltam, nem tudok pályázni, és ‘23-ban ne jegyeztetnék be még egy fotós céget, és pályázzak ezen a vonalon. Tehát lényegében nem számít mesterséges környezetnek, hogyha valaki a pénzügyi mutatói miatt nem tud pályázni, és úgy dönt, hogy létrehoz egy új céget – hívja fel a figyelmet egy kiskapura Fazakas Botond. 

Kikötés még, hogy a leadás pillanatában a cégnek kell legyen legalább egy alkalmazottja. Itt csak városi környezet jöhet szóba, és minimum 25 ezer euróra lehet pályázni, a maximális érték pedig 200 ezer euró, kivéve a startupok esetében, nekik csak 100 ezer. Itt az támogatási érték 90%, 10% önrésszel. Viszont ahhoz, hogy reális nyerési esélyeink legyenek, érdemes elgondolkodni azon, hogy az önrészt felturbózzuk, ezt külön pontozzák, tanácsolja. Ahogy a munkatársak képzését is – 5 esetén kapjuk meg az erre kapható maximális tíz pontot. A munkahelyteremtést is értékelik. Ha nem vállaljuk, zéró, ha egy-három új alkalmazottat vállalunk, öt pontot, három fölött tíz pontot kapunk. Itt is pontozzák a forgalomnövekedést, produktivitást is.

Szintén lehet pályázni digitalizációra,

minimum 20 ezer és maximum 200 ezer euróra. Függetlenül a cég struktúrájától, minden esetben 90 százalék a támogatás.

Startupok nem pályázhatnak, csak olyan cégek jöhetnek szóba, amelyeket 2022. január 3-a előtt létesítettek, szintén nem pályázhatnak a kereskedéssel foglalkozó cégek, vagy azok, akiknek ’19-ben vagy ‘22-ben nem volt profitjuk. Szükséges az adott tevékenységnek megfelelő CAEN-kód, a cég vidéken és városban is működhet egyaránt. Itt is értékelik a forgalomnövekedést, a munkahelyteremtést.

Nagyon-nagyon hosszú a lista, hogy mi mindenre lehet pályázni: “minden, ami hardver, minden, ami szoftver”, számítógépek, szerverek, vállalatirányítási rendszerek, könyvelési programok, automatizálások, chatbotok, weboldalak, webshopok, foglalja össze a Goodwill munkatársa. Ezenkívül elszámolhatóak a tanácsadási, pályázatírási költségek is. 

Ezenkívül 

van egy pályázat, amit a független kulturális ágazatnak írtak ki, lényegében itt a filmes cégek, rendezvényszervező cégek jöhetnek szóba. Lesz egy olyan pályázati lehetőség, ahol lényegében száz százalékos lesz a támogatás, és a pénzt bármire lehet költeni. Az az egy feltétele van a jelentkezésnek, hogy megnézik azt, hogy 2019-ben mennyi volt a cég forgalma, ez 2020-ban esett-e vissza, ha igen, mennyivel, és a különbség húsz százalékát utalják el. Itt szóba jöhetnek egyesületek, civil szervezetek, alapítványok is a cégeken kívül. 

Egy másik digitalizációs pályázat is van: ha valaki szeretne saját szoftvert fejleszteni, akkor ezt a pályázatot neki találták ki. 500 ezer és három millió euró közötti összegre lehet pályázni. Úgy működik, hogy van egy IT cég és van a partner, aki megkéri az IT céget, hogy fejlesszen neki egy programot. Közösen adják le a pályázatot, az IT cég ebből azt nyeri, hogy kifejleszt egy olyan programot, amit utólag el tud adni még másik száz cégnek, és el tudja számolni a költségeit, a partner pedig kap egy szoftvert.

De ezenkívül nagyjából van harminc pályázat, amivel a mezőgazdasági fejlesztéseket támogatják, és a megújuló energiára váltó cégek is kaphatnak pénzt, említi meg röviden Fazakas. 

Ami még a közönséget érdekelte

Mikor kell leadni a pályázatokat? 

Két hete megjelent a véglegesnek mondható kiírás, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján sose lehet tudni, hogy melyik lesz a végleges, hogy fognak-e még változtatni vagy nem. 

Azt mondták, hogy szeptemberben fog indulni a pályázat. Hogy szeptember lesz, vagy október, vagy november lesz, azt nem lehet tudni az előző évek tapasztalatai szerint. Viszont ami biztos, hogy nagyjából onnan, hogy megjelenik a hír, hogy le lehet adni a pályázatokat, két-három hét áll rendelkezésre. 

Az önrészt lehet hitelből finanszírozni?

Az önrész lehet hitel, cégpénz, a tulajdonosnak a cégnek kölcsönadott pénze, vagy lehet ennek a háromnak a kombinációja is. 

Egy nagy változtatás, hogy nem kell már aláíráskor, a szerződéskötéskor felmutatni az önrészt, hanem aláírunk egy nyilatkozatot, hogy hét vagy három év alatt – attól függően, hogy építkezünk vagy csak gépeket váásrolunk – meglesz a szükséges önrész. 

A megvalósítási helyszín lehet terhelve?

Nem. A telekkönyv nem lehet terhelve banki garanciával, hitellel, hitelvonallal.

Bérelt ingatlan fejleszthető?

Igen, de a bérleti szerződés érvényes kell legyen a leadás, elbírálás, kivitelezési és fenntartási periódusra, azaz nagyjából hét éves periódusra. Minden olyan beruházás szóba jöhet, ami nem kér építkezési engedélyt. 

Ha építkezünk, előre be kell szerezni az építkezési engedélyt?

Nem, a pályázat leadásához egy ún. memoriu tehnic kell, azaz a tervező által egy 5-8 oldalas leírás, hogy mi lesz az épületnek, az építkezésnek a tárgya, hogy fog kinézni az épület. Egy urbanisztikai bizonylatot kérnek, amit maximum 30 nap alatt meg lehet szerezni, és ezen kívül egy ún. devizt kérnek, azaz a becsült költségvetését. Építkezési engedélyt a nyerés után csak fél éven belül kell felmutatni. 

Építkezés esetén a telek a cég tulajdonában kell legyen?

Vagy a cégnek a tulajdona kell legyen adásvételi vagy adományozási szerződéssel, vagy pedig van egy másik lehetőség is, az ún. contract de superficie, ami egy olyan szerződéstípus, ami megengedi, hogy a cég építkezzen más telkén.

Mi történik egyforma pontszámok esetén? 

Van egy új rendszer, hogy első hónapban a 80 pont fölöttiek adhatnak le pályázatot, ők majd az alapján kerülnek sorra, hogy ki adta le hamarabb, ezért igyekezni kell. Viszont aki 50 és 80 pont között van, azoknál nem fog számítani az idő, csak a pontszám. 

Hogy történik a fizetés? 

Többféle variáció van. Az egyik esetében megvesszük, ami kell, kifizetjük, elszámoljuk, 30 napon belül visszakapjuk a támogatás értékét. A másik opció a kifizetési kérelem, ami úgy működik, hogy mi csak az önrészt tesszük be. A kettőt lehet kombinálni is. 

A pályázatírás költsége teljes mértékben elszámolható?

Attól függ, hogy mennyi ez az értéke. Általában minden cég úgy dolgozik, hogy van egy bizonyos alapdíja, az nem elszámolható. Ami ezen felül jön, az általában igen, 5-7 vagy 10 százalékot el lehet számolni a pályázat értékéből tanácsadásra.

Az alapdíj mennyi?

Minden cégnél változik, a Goodwillnél 1200 euróba kerül pontosan.

Egyik pályázat kizárja a másikat?

Nem. 

Várhatóan az következik, hogy inkább hitelvonalakat fognak finanszírozni a jövőben?

Még elvileg 2027-ig lesznek kiírások, de hogy milyen támogatással, milyen százalékokkal, nem lehet tudni. A 90-10-es pályázat most kiemelkedően jó ajánlat Fazakas Botond szerint, ilyen biztos, hogy nem lesz többet.

Ketyeg az óra, az utolsó vonatok vannak, ha valaki fel szeretne szállni, most kell megtenni, biztat Fazakas Botond, idén az utolsó év, amikor még dúskálunk pályázati lehetőségekben.