Most kell menni a piacra

Zajlik az élet fél tíz körül kedden a városi zöldségpiacon: gyerekek fogócskáznak a standok között, mindjárt a bejáratnál oldalt három-négy asztalnál bácsikák ülnek a feleseik mellett, és közben szagolják a hotdogos-hamburgeres-gyrosos standból áradó illatokat. „Jó, ha van idő piacra jönni, mi?” – mondja az egyik férfi a másiknak, majd megállnak, és hosszasan csevegnek a paradicsomok és padlizsánok között a családjaikról, az árakról, meg mindenféléről, ami eszükbe jut. Árusokból és vásárlókból sincs hiány: szinte az összes asztal foglalt, a leghátsó standok üresek csak; maszkokból és gumikesztyűkből már annál inkább van: alig látni elvétve egyet-egyet. 

A legtöbb árus paradicsomot, paprikát és padlizsánt kínál, nagyjából mindenhol ugyanazt az árut, ugyanazon az áron. A zöldség-gyümölcs mellett van szalmakalap, seprű, méz, de sajt- és hústermékeket is lehet venni: többen a Benedekes kocsi előtt állnak sorba, állítólag elég népszerűek, sokan járnak keddenként hozzájuk húst venni a piacra, a sajt már kevésbé ilyen kelendő, a Gordon-os kocsi előtt nincs senki. 

Most kell menni a piacra, 

ez a hír járja a termelők között, mert hamarosan megugranak az árak. Kevés a csapadék, szenved a kukorica, az uborkák nem nőnek, a padlizsán nem fejlődik megfelelően, sorolják, öntözni pedig szaporátlan lenne. A termelők szerint, ha a következő két hétben lesz eső, akkor még van remény, különben kénytelenek lesznek az árakat emelni.  

Ha már az áraknál tartunk, 

paradicsomot 6-7 lejért lehet venni átlagosan, ezek között vannak igazán mutatós házi paradicsomok is, de hátrébb 5 lejért is lehet kapni egy helyen egész szépet, ami például befőzéshez tökéletes választás lehet. A krumplit főleg zsákokban árulják, ha kicsit utánaszámolunk, körülbelül 2-2,5 lejbe jön ki egy kiló. 

A kápia szinte mindenhol 8 lej, a paradicsompaprika 12, az almapaprika 6, a csípős paprika esetében már jelentősebb az eltérés, lehet 15 lejért is venni, a kicsit kisebb, girbe-görbe változat 10 lejes. 

A padlizsán ára csökken 5 lejtől 4 lejig, ahogy bennebb megyünk a standok közé, a minőségbeli változás azonban nem feltűnő. Az uborka 5 lej, de ha a savanyúságnak valóra pályázol, akkor nincs jó hírünk számodra: alig lehet ilyet kapni. 

Egy liter áfonya 15 lej, de ha nagyobb mennyiséget, legalább öt litert veszel, akkor 5 lejjel olcsóbb. A szilva 6, a kajszibarack 10, a görögdinnye 3, a szőlő 12, a tök 5, a káposzta 2,5 lej, ugyanennyiért kisebb, gyengébb karfiolt is lehet venni, a drágább már 6 lej, egy cső kukorica pedig 1,5 baniba kerül.  

Egyébként ha úgy döntenénk, online piacolnánk, akkor megeshet, hogy pár dolgot olcsóbban beszerezhetünk, mint a hagyományos piacon, a Helyi termelők piaca csoportban például lehet venni zöldpaszulyt 8 lejért, uborkát 3,5 lejért, paradicsompaprikát 8 lejért, padlizsánt 3 lejért, csípős paprikát 7 lejért, de ezek az árak csak néhány posztnál jelennek meg, itt is a legtöbb vásárló ugyanabban az árban hirdeti a termékeit, mint a piaci árusok.