Most éri meg új munkatársat alkalmazni

Azokat a munkáltatókat, akik munkát kereső személyeket alkalmaznak, az illető bruttó fizetésének legtöbb 30%-ával fogja támogatni a kormány – jelentette be szerda este Ludovic Orban kormányfő.

„A bruttó fizetés akár 30%-át is elérő támogatást fogunk biztosítani legalább három hónapon át azoknak a vállalatoknak, amelyek munkát kereső román állampolgárokat alkalmaznak. Ugyanakkor vannak olyan kategóriák, amelyek nehezen találnak munkahelyet, például a frissen végzettek vagy a nyugdíjkorhatárhoz közeledők. Ezeknek a kategóriáknak a foglalkoztatását szintén támogatni fogjuk a bruttó fizetésük jelentős hányadának hosszabb időtartamú biztosításával’ – mondta Orban, hozzátéve: a támogatás feltétele az lesz, hogy a vállalat a támogatás időszakának lejártával is „egy ideig“ még foglalkoztatja a kedvezményezett alkalmazottat.

A 30 százalékos támogatás számításaink szerint egy 2000 lejes nettó bérű alkalmazott esetében körülbelül 1000 lejes kedvezményt jelent az alkalmazónak, 3.000 lejes nettó bér esetén pedig 1500 lej körüli összegről van szó.

Aki nem dolgozik, az is eszik

Orban bejelentett egy olyan intézkedést is, amelynek az a célja, hogy folytassák tevékenységüket a korlátozó intézkedések vagy a gazdasági válság által érintett vállalatok.

„Azokon a területeken, ahol a korlátozásokat június elseje után is fenn kell tartani, továbbra is támogatjuk a kényszerszabadságra küldött munkavállalók bérét. Minden olyan területen, amelyen a korlátozások enyhítésének eredményeként folytatódik a tevékenység (…), az állam kifizeti minden munkát felvevő alkalmazott bérének 41,5%-át – nyilatkozta Orban.

Kifejtette: a kormány elfogad majd egy olyan jogszabályt is, amely a napszámosok tevékenységét szabályozza.

Orban szerint közel 600.000 román állampolgár részesült a kényszerszabadság miatt állami támogatásban, és a következő időszakban a munkát kereső románok száma meg fogja közelíteni a 700.000-et. Azt is elmondta: 350.000 munkaszerződést bontottak fel, és 300.000 – 350.000-re tehető azoknak a román állampolgároknak a száma, akik külföldről tértek haza, és rövidesen munkát fognak keresni.

Agerpres | hírszerk.