Most éri meg igazán leadni a régi autód

Legkésőbb február 8-án, amint a pályázati útmutató megjelenik, elstartol a Roncsautó program – jelentette be Facebook-oldalán csütörtökön a Környezetvédelmi Alap (AFM).

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter még januárban elmondta: Románia az országos helyreállítási tervben (PNRR) vállalta, 2026-ig 250 ezer, 15 évesnél régebbi gépjárművet von ki használatból. Ezt a célkitűzést támogatják az új Roncsautó programok, amelyekhez az eddigi legnagyobb költségvetést rendelték, 1,24 milliárd lejt.

Minél több környezetszennyező autót vonnának ki használatból, ezért különbséget tettek az Euro 3-as vagy annál alacsonyabb besorolású és a kevesebbet szennyező, 15 évesnél idősebb autók között – jelentette ki a miniszter.

Hozzátette, nem csak az új autó beszerzésére készülő állampolgárokat kívánják támogatni, hanem azokat is, akik megszabadulnának a szennyező gépkocsijuktól, de nem kívánnak újat cserébe.

Mennyit is érne a régi járműved?

Minden 15 évesnél régebbi autóért 6000 lejes értékjegyet adnak, az Euro 3-as vagy annál alacsonyabb besorolású autó bezúzását 1500 lejes régiségi ökobónusszal ösztönzik.

16.500 lej a legnagyobb igényelhető összeg a klasszikus Roncsautó programban, ha két, 15 évnél régebbi járművet adnak le a pályázók.

Egy új elektromos vagy hibrid autó vásárlásához a Roncsautó Plusz program keretében is felhasználható két leadott régi gépkocsi. Egy leadott autó esetében a támogatás mértéke az ökobónuszokkal együtt elérheti a 46.500 ezer lejt, két leadott jármű esetén pedig az 51.000 lejt.

A romániai gépkocsipark felújítását célzó program 2022-2024-es változatát néhány napon belül véglegesítik.

Agerpres