Most énekelj Petőfit!

Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánította a 2022. szeptember 1. és 2023. augusztus 31. közötti időszakot a költő születésének 200. évfordulója alkalmából a magyar Országgyűlés. Ehhez csatlakozva Petőfi ma címmel hirdet felhívást középiskolások számára versmegzenésítés és egyéb verses produkciók témában a Hagita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont.

Az első felhívás szerint középiskolás osztályközösségek jelentkezhetnek verses-zenés produkciókkal. A 15-20 perces, egy vezetőtanár koordinálásával elkészített produkció Petőfi Sándor műveiből kell ihletődjön, a produkcióról pedig videófelvételt kell készíteni és be kell küldeni.

A második felhívás azoknak a középiskolásoknak és fiataloknak szól, akik Petőfi verseket zenésítenek meg és mutatnak be. Eszerint 2-3 verset kell megzenésíteni, hangszerrel előadni 5-10 percben, erről videófelvételt kell készíteni és be kell küldeni.

A jelentkezési határidő 2022. március 17., az office@hagyomany.ro ímélcímre várják a produkciókról készült felvételeket, melyeket szakmai zsűri fog értékelni.

Az összes produkció megtekinthető lesz a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont Facebook-oldalán, a nyertesek alkotásait közönség előtt mutatják be 2022. április 11-én, őket Petőfi kötetekkel és egy Petőfi-tanulmányúttal jutalmazzák. 

A nyertes alkotásokból egy olyan összművészeti produkciót szeretnének a szervezők, melyet a Hargitai Megyenapokon és más intézményi programokon a megye különböző településein be tudnak mutatni a Petőfi Sándor-emlékév alatt.