Mókásak ezek az óvónénik

Évente egyszer összegyűlnek és tréfálkoznak, játszanak.

Tréfás udvarhelyszéki népdalcsokorral indult május 17-én az óvónők szakmai napja a székelyudvarhelyi Művelődési Házban, hiszen a találkozó témája Tréfa és mókázás a néphagyományban volt. Ezt követően az óvodás gyerekek tréfás játéka örvendeztette meg a közönséget az óvónők és Ádám Katalin pedagógus (Csíkszeredai Gyermekek Háza) vezetésével.

A 2007 óta megszervezett Néphagyományőrző Óvodapedagógusok Képzése töretlenül népszerű, idén 250 óvónő érkezett többnyire Székelyföldről, de a határon túlról is jöttek mintegy 70-en. Olyan előadókat hallgathattak meg, mint Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató Győrből, Orbán Zsolt történelem tanár Csíkszeredából és Tófalvi Mihály székely mesemondó Korondról.

A Napsugár Tagóvoda és Egyesület által szervezett, Székelyföldön egyedi szakmai találkozó célja, olyan gyakorlatban is jól alkalmazható ismeretek átadása az óvodapedagógusoknak, amelyek segítségével hagyományőrző munkájukat színesíthetik, gazdagíthatják, ezáltal nevelve a jövő nemzedékét hagyományaink tiszteletére, értékelésére és megtartására. Ebben segíti őket a képzés anyagát tartalmazó kiadvány is.

A szakmai előadásokat délutáni műhelymunkák követték, ahol különböző kézműves technikákkal ismerkedhettek meg a résztvevők. A záró fórumon elhangzott vélemények jó visszajelzések számunkra, hogy a néphagyomány éltetés iránt érdeklődő óvónők segítséget kapnak saját hagyományőrző munkájuk hatékonyabb megvalósításához és ötleteket a kézműves tevékenységek rendszeressé tételéhez az óvodában.

A rendezvény támogatói:

– Székelyudvarhely Város Önkormányzata
– Bethlen Gábor Alap
– székelyudvarhelyi Művelődési Ház
– Udvarhely Néptáncműhely
– Communitas Alapítvány
– Hargita Megye Tanfelügyelősége
– Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége
– Landscape EGT
– Tusnád Ásványvíz Rt.

A  Napsugár Tagóvoda és Egyesület közleménye alapján