Megváltoztatnák a jelenléti oktatás feltételeit

A 3 ezreléknél kisebb fertőzöttségi rátájú településeken azok az iskolák is nyitva maradhatnának, amelyek személyzetének átoltottsága kisebb 60 százaléknál, jelentette be hétfőn a javaslatát Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter. A módosítást indokolja, hogy sok esetben az alacsony fertőzöttségű vidéki iskolák nem nyithatnak, viszont ott a legnehézkesebb az online oktatás.

A tanügyminiszter elmondta, azért éppen a 3 ezreléknél kisebb fertőzöttségi rátájú települések iskolái nyithatnának ki, mert szerinte kell léteznie egy küszöbértéknek, amely alatt engedélyezett a jelenléti oktatás, arra viszont nem tért ki, hogy miért is pont 3 ez a szám.

Kihangsúlyozta, ezen a héten még a korábban bejelentett szabályok szerint zajlik az oktatás, melyek már most lehetővé teszik, hogy ha például egy községi iskola személyzetének átoltottsága nem haladja meg a 60 százalékot, de a településhez tartozó három falu oktatási helyszínei közül egynek vagy kettőnek igen, akkor utóbbiakban lehetséges legyen a jelenléti oktatás. 

Az oktatási miniszter javaslatát elemezni fogja az egészségügyi minisztérium, majd az országos vészhelyzeti bizottságnak is jóvá kell hagynia, és csak ezután lépne hatályba.

Székelyudvarhelyen a Zsibongó és Villanyelepi óvodákban és a hozzájuk tartozó alintézményekben van jelenléti oktatás. Az iskolák közül a Palló Imre és a Tompa László tanítványai nem térhettek hétfőn vissza az iskolapadokba.

digi24