Módosítaná a parlament a radarozást

Az alkotmánybíróság másodszor is visszautasította a közúti közlekedési törvénynek azt a módosítását, amely megtiltaná a rendőröknek, hogy lesből, megkülönböztető jelzés nélküli gépkocsikból, akár civil ruhában is radarozhassanak.

Az elutasított törvénytervezet többek között előírta, hogy kizárólag a rendőrség megkülönböztető jelzéseivel ellátott járművekből szabad sebességet mérni, és a hordozható (pisztoly típusú) radarokat a rendőrségi járművektől legfeljebb 10 méteres távolságra lehet elhelyezni. Azt is leszögezték volna, hogy tilos olyan járművekből mérni a sebességet, amelyek nem jól látható helyen állomásoznak, és a radarozásra fel kell hívni a sofőrök figyelmét egy 500–1000 méterrel a rendőrségi jármű elé kihelyezett táblával.

A képviselőház tavaly novemberben szavazta meg a tervezetet, de az alkotmánybíróság már akkor több kifogást emelt. Május közepén a képviselők ehhez igazították a tervezett módosításokat, és újra megszavazták, azonban az alkotmánybíróság másodszor is alkotmányellenesnek találta ezeket.