Mikor zárhat be a vírus miatt egy óvoda, egy iskola?

archív fotó, uh.ro

Február elsején frissítette közös rendeletét az oktatási és az egészségügyi minisztérium, amely a tanintézményekre vonatkozó járványügyi szabályokat tartalmazza. Az alábbiakban a fontosabb rendelkezéseket közöljük: hol és milyen feltételek mellett zárhatnak be, melyek a tanárokra, szülőkre és gyerekekre vonatkozó fő szabályok, kik hiányozhatnak igazoltan.

Arról, hogy egy óvoda/napközi/iskola jelenléti vagy online oktatással működik, a megyei vészhelyzeti bizottság az alapján dönt, hogy az adott tanintézményben hány megerősített fertőzést jegyeztek.

Ha egy osztályban/csoportban 7 egymást követő napon belül 3 megbetegedés fordul elő, az adott osztályban/csoportban a fizikai jelenlétet 5 napra felfüggesztik, a harmadik eset megerősítését követő naptól kezdődően. 

Ha egy intézmény a csoportjainak/osztályainak 50 százalékában felfüggesztik a jelenléti oktatást, a teljes oktatási egység szintjén online oktatásra vált a következő 5 napra.

A megye összes oktatási egységében online oktatásra váltanak, ha a koronavírusos betegeknek szánt kórházi ágyak több mint 75%-a foglalt, és csak akkor térhetnek vissza a jelenléti oktatásra, ha ez az arány 70% alá csökken.

A fertőzés miatt felfüggesztett jelenléti oktatás újrakezdéséről is a megyei vészhelyzeti bizottság dönt, az oktatási intézmény vezetőségének a javaslatára, a közegészségügyi igazgatóság (DSP) jóváhagyásával. Az újrakezdés előtt általános fertőtlenítést kell végezni az adott teremben/épületben.

Kivételt képez

az előbbi szabályok alól a speciális igényű gyermekek oktatása, ami akkor is jelenléti formában folytatódhat, ha az adott települést karantén alá helyezik.

A szakközépiskolai oktatásban részt vevő tanulók gyakorlati képzése fizikai jelenléttel történik, a járványügyi helyzettől függetlenül, kivéve, ha az illetékes hatóságok által kiadott karanténrendelet ezt tiltja.

A felsőoktatási intézmények az egyetemi autonómia elve alapján maguk döntik el, hogy milyen formában (jelenléti/online/hibrid) szervezik meg a tanítást. 

A testnevelés órákat tornatermekben/fedett terekben csak ott lehet védőmaszk nélkül megtartani, amely településen 2 ezreléknél kisebb a fertőzöttségi arány. E küszöb fölött az órákat csak szabadtéren lehet tartani védőmaszk viselésének kötelezettsége nélkül. Az óvodásoknak kivételesen nem kötelesek védőmaszkot viselni a testnevelés órákon.

Igazolt hiányzók

A kezelőorvos tanácsára és a szülők írásos beleegyezésével otthon maradhatnak azok a gyerekek, akik orvosi papírokkal tudják bizonyítani, hogy: oxigénellátási képességet befolyásoló betegségben szenvednek, súlyos krónikus légúti betegséggel, szív- és érrendszeri betegséggel diagnosztizálták, vagy akinél súlyos elhízás, 1-es típusú cukorbetegség, gyulladásos betegség, immun/autoimmun betegség, ritka betegség, örökletes anyagcsere-betegség, fogyatékosság, immunszuppresszív kezelés vagy egyéb krónikus állapot áll fenn. Ezekben az esetekben 12 év felett akkor is otthon maradhatnak, ha be vannak oltva. 

Abban az esetben, ha a gyerek valamely hozzátartozója, akivel egy háztartásban él, veszélyeztetett kategóriába tartozik, elégséges a szülő(k) nyilatkozata a felmentéshez.

A rendelet értelmében nem kell és nem is szabad megjelenniük a tanintézetben azoknak, akik igazoltan fertőzöttek, kontaktszemélynek számítanak, vagy tesztelésre várnak. Ez esetben online folytathatják, orvosi felmentés esetén később bepótolják a lemaradást.

A szűrést

nyáltesztekkel végzik az iskolában (szülői beleegyezéssel) vagy otthon (szülői felügyelettel). Az iskolában végzett pozitív teszteredmény esetén a gyereket el kell különíteni, az iskolában erre külön helyiséget biztosítani, az otthon elvégzett teszt esetén pedig a szülőnek értesítenie kell az intézményt. A DSP-t pedig az utóbbi fogja, kérve egyúttal a gyerek “hivatalos” tesztelését (orrgaratból vett gyorsteszt vagy PCR-teszt által).

Igazolt fertőzés esetén az érintett óvodás/tanuló online vesz részt ezentúl az oktatásban, és csak 24 óránál nem régebbi, negatív antigén gyorsteszt vagy PCR-teszt bemutatása után térhet vissza fizikailag az intézménybe. Teszt nélkül is visszatérhetnek 5 nap elteltével a teljesen oltott vagy a fertőzésen legtöbb 90 napja átesett gyerekek, illetve 7 nap elteltével, akik még nincsenek teljesen beoltva vagy 90 napnál régebb estek át a fertőzésen.

Azok az óvodások/tanulók, akikkel az igazolt eset(ek) gyakran érintkeztek, 5 napos karanténba kerülnek. A névsort az iskola egészségügyi vagy más kinevezett személyzete állítja össze. A karantén alól mentesülnek azok a pozitívan tesztelt gyerekek, akiknél még nem telt el 90 nap az elkülönítésük lejárta óta.

A tanintézmény személyzete is köteles jelenteni a vezetőségnek, ha elkapta a vírust, a vezetőség pedig értesíti az egészségügyi igazgatóságot (DSP). Miután utóbbi elvégzi a járványügyi ankétot, az oktatási intézménnyel közösen eldönti, hogy szükséges-e felfüggeszteni a fizikai jelenléttel zajló oktatást az osztályban/csoportban/intézményben.