Mitől lesz a húsvéti linzerkeksz tökéletes?

A linzereksz egy olyan süti, amit biztos vagyok benne, hogy mindenki kóstolt már. 

Ha nem otthon volt egy klasszikus ünnepi süti, akkor a nagymamánál, de sosem volt ünnep az ünnep linzerkeksz nélkül.

Nekem a baraclekvárral töltött linzerkeksz ízlik a legjobban, de ettem már ribizlilekvárosat is, sőt citromvajjal is készítettem már.

Hozzávalók:

  • 300 g liszt
  • egy csipet só
  • 200 g 82%-os hideg Keresztúri vaj
  • 100 g porcukor
  • 1 tojássárga
  • 1 citrom héja
    + baracklekvár
    + porcukor a tetejére

A cikk megjelenését a Keresztúri támogatta. További recepteket itt találsz »

Bárhol is nézünk linzerkekszrecept után, általában ugyanazokkal a mennyiségekkel és hozzávalókkal találkozunk.

A titok nem is annyira a receptben, mint a technikán múlik. Hiszen bármennyire is egyszerű finomság, mégis könnyen el lehet rontani, és akkor már nem az igazi.

Ugyanakkor mindig hangsúlyozom, hogy ha tehetjük, kerüljük a margarin használatát, ebben az esetben, ez különösen fontos. Az igazán finom vajtól lesz egy linzerkeksz több mint tökéletes.

Elkészítés:

A lisztet a hideg vajjal, a porcukorral, a sóval, a citrom héjával és a tojással összegyúrjuk. Próbáljunk minél gyorsabb mozdulatokkal dolgozni, hogy a vaj ne kezdjen olvadni a kezünk között. Csak addig gyúrjuk, amíg szépen összeááll a massza, de semmiképp ne dolgozzuk túl.

Ha kész, csomagoljuk folpackba, és tegyük 30 percre a hűtőbe. Lisztezett felületen nyújtsuk ki, és ízlés szerint szaggassuk ki a kekszeinket. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd a sütőpapírral bélelt tepsire fektetett kekszeinket süssük 8-10 percig. Folyamatosan figyeljük, hogy ne égjenek meg.

A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd ragasszuk össze a kekszeket a kedvenc lekvárunkkal. Szórjuk meg porcukorral, és hagyjuk legalább egy fél napot pihenni, hisz akkor igazán finom, ha a keksznek van ideje megpuhulni a lekvár nedvességétől.

Tipp:

Nekem nem volt tojás alakú kekszformám, így fogtam egy kerek formát, enyhén meghajlítottam, így ovális lett. A felső kekszekre a kis lyukat pedig egy habcső végével vágtam ki.

A cikk megjelenését a Keresztúri támogatta. További recepteket itt találsz »