Mitől gyúlhatott ki a Piatra Neamț-i kórház?

A tűz a második emeleten tört ki, ahol a DSP szerint engedély nélküli átalakításokat végzett a kórház.
Fotó: Agerpres

A legfőbb ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés okán nyomoz, miután tíz ember meghalt szombat este egy tűzvészben, amely a Piatra Neamţ-i megyei kórház intenzív osztályán tört ki.

Az intenzív osztály két kórtermében összesen 17 beteget kezeltek, mindannyian koronavírus-fertőzöttek voltak. A tíz halálos áldozat abban a teremben feküdt, ahol a tűz kipattant, a szomszédos kórteremből a betegeket átszállították az éjszaka folyamán a Leţcani-I COVID-mobilkórházba. A tűzben két orvos és két asszisztens is megsérült, az ügyeletes orvost egy belgiumi kórházba szállították, mivel testének 40%-a megégett, miközben a páciensek életét próbálta megmenteni.

A tűz okát még nem állapították meg egyértelműen, de e célból már vasárnap este átkutatta az ügyészség a kórházat. A hétfő hajnali 2 óráig elhúzódott akció során a nyomozók több dokumentumot lefoglaltak, amiből az intenzív osztályon szombat este kiütött tűzvész okait remélik kideríteni.

A kormány és a Neamţ Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) a gyanút olyan belső átalakításokra terelte, amelyeket közvetlenül a tűzvész előtt végeztek el a kórházban. Az érintett egészségügyi intézmény vezetősége válaszolt a vádakra, és még a PSD elnöke is védelmére kelt.

Gheorghe Lazăr prefektus már vasárnap reggel azt nyilatkozta az Agerpresnek, hogy a kórház intenzív osztályán anélkül hajtottak végre módosításokat, hogy jóváhagyást kértek vagy tájékoztatták volna a DSP-t, ezt aznap este az említett közhatóság is megerősítette közleményében:

“A COVID-19 pozitív betegek intenzív osztálya kapacitásának növelése érdekében a második emelet funkcionális útvonalait falépítéssel módosították.(…) E módosításokhoz a kórház nem kérte a Neamţ Megyei Közegészségügyi Igazgatóság jóváhagyását. Az intenzív osztály átkonfigurálását, és a COVID betegek átköltöztetését a harmadikról a második emeletre (szerk.: ahol a tűz kitört), jóváhagyás nélkül, november 14-én hajtották végre” – olvasható a DSP vasárnapi közleményében.

Ludovic Orban miniszterelnök vasárnap este ezt azzal egészítette ki, hogy tudomása szerint a kazánok, nyomástartó edények és emelőberendezések ellenőrzésével foglalkozó állami felügyelet (ISCIR) jóváhagyása sem volt meg.

A kórház közleményében azzal védekezett, hogy az intenzív osztály igenis rendelkezett a DSP jóváhagyásával, a bővítés érdekében végrehajtott módosításokat pedig nem is ott végezték, ahol a tűzvész kiütött. A vezetőség védelmében Marcel Ciolacu, a PSD elnöke a Facebookon tett közzé több dokumentumot, amelyekkel igazolni akarta, hogy az intenzív osztálynak minden engedélye megvolt, de egyik irat sem vonatkozik a DSP által kifogásolt időszakra és tevékenységre.

Agerpres, Digi24