Mit várunk 2024-től?

A román állampolgárok alig 34 százaléka gondolja úgy, hogy jobb élet vár rá 2024-ben, tavaly ez az arány még 48 százalékos volt – derül ki a Reveal Marketing Research online közvélemény-kutatásának eredményeiből.

A román állampolgárok 47 százaléka semlegesen viszonyul ehhez az évhez, 34 százalékuk optimizmussal, 19 százalékuk pesszimizmussal tekint 2024 elébe.

A nők optimistábbak, mint a férfiak (37, illetve 30 százalék), korcsoport szerinti leosztásban pedig a 18 és 24 év közöttiek (43 százalék), illetve az 55 éven felüliek (45 százalék) a leginkább derűlátóak.

A Reveal Marketing Research igazgatója, Marius Luican szerint azért csökkenhetett az optimisták aránya mert 2023 elejét a járvány miatti korlátozások feloldása után visszanyert szabadságérzet határozta meg, a 2024-es év ehhez képest gazdasági és társadalmi változásokkal, bizonytalansággal köszöntött be. „Ebben a kontextusban számítani lehetett arra, hogy az emberek inkább várakozó álláspontra helyezkednek, és ez a semlegesség egyben óvatosságra és a helyzethez való alkalmazkodás szükségességére is utal, amelyek alapvető fontosságúak a bizonytalan jövővel szemben” – magyarázta.

A megkérdezettek közül a legtöbben (34 százalék) anyagi helyzetük javulásával kapcsolatban optimisták, a pesszimizmus szintje pedig az ország helyzetének alakulásával kapcsolatban a legmagasabb: 64 százalék nehezen megvalósíthatónak vagy egyenesen lehetetlennek tartja, hogy csökkenjen a korrupció, 51 százalék ugyanígy gondolkodik az infláció csökkenéséről, 50 százalék a gazdasági helyzet javulásáról.

Ami a személyes terveket illeti, a megkérdezettek 13 százaléka mondta azt, hogy házasságra készül idén, 32 százaléknak nincsenek ilyen tervei. A megkérdezettek 10 százaléka tervez gyermeket vállalni az új évben, a 35-44 évesek körében ez az arány jelentősen magasabb, 17 százalékos.

Munkahelyváltásra tízből négyen készülnek. A megkérdezettek 27 százaléka új munkaadónak dolgozna 2024-ben, többségük 44-55 év közötti,13 százalék pedig saját vállalkozás indítását tervezi.

A romániai lakosság egynegyede lakhelyváltást is tervez ebben az évben: 11 százalék ugyanazon a településen belül más lakásba, 10 százalék az ország más településére, 4 százalék külföldre készül költözni.

A hétköznapi élet különböző aspektusaival való elégedettség mérése során kiderült, hogy a romániaiak a leginkább a családjukkal (75 százalék), a hozzájuk közel álló emberekkel (66 százalék) vagy a párjukkal (65 százalék) való kapcsolatukkal elégedettek. Ezzel szemben a munkahelyükkel a megkérdezettek 51 százaléka, jelenlegi anyagi helyzetükkel 46 százalék elégedett.

A felmérése online készült, 1015 felnőtt korú személy megkérdezésével. A hibahatár 3,1 százalék.

Agerpres