Mit ünnepelünk, polgármester úr? A 8 millió lejes hitelt?

Fotó: Tóth Hunor

Kétszeresére nőtt hitel felvétele és a költségvetés módosítása voltak a kiemelt napirendi pontok a július 27-ei rendes tanácsülésen, ezeken kívül a II. negyedévi zárszámadás és – napirenden kívül – a szejkei csatornázás keltett még vitát a Szent István teremben, miközben egy februárban még el nem fogadott ingatlanvásár szép csendben átment.

Több pénz = nagyobb adósság

Egy friss törvénymódosítás következtében már nem csak 4, hanem 8 millió lejes hitelkeretet igényelhet a város, ezért új tanácshatározatot kellett elfogadniuk a júniusi helyett. Az érintett projektek listáján is van némi változás: a csillagvizsgáló, a kis és a nagy mobilitási projektek maradtak, ám a Tompa iskola és a minifocipálya helyett megjelenik a vár és az inkubátorház. A tanácsülésen nem hangzott el, hogy miért történt csere, utólag tudtuk meg a gazdasági igazgatótól, Péter Lórándtól, hogy a lecserélt projekthez szükség volna egy szerződésmódosításra a finanszírozó (ADR) részéről.

Bár az adósság a duplájára nőtt, a képviselők nem voltak ellene, csak mielőtt megszavazták volna, a két nagyobb frakció részéről tettek néhány megjegyzést. Berde Zoltán RMDSZ-frakcióvezető úgy értékeli, hogy bár nyilvánvalóan a hivatal csúszása miatt szükséges egyáltalán a hitel, ezt jó konstrukciónak tartják, és szükségesnek is, hogy az elkezdett projektek megvalósuljanak. Szóval azzal támogatják, hogy elvárják a polgármestertől a hatékony felhasználást. A POL frakcióvezetője, Godra Zsolt pedig megjegyezte, hogy az 1,5%-os kamat ne tévesszen meg senkit, mert valójában 8% fölött van a ROBOR-ral együtt, s ezt mind vissza kell fizetni, csupán annyi előnye van, hogy nem kell garantálni semmivel.

Mit ünnepeljünk, polgármester úr?

A cikk az előfizetőink számára folytatódik!

Ne maradj le a végéről! Már havi 15 lejért elolvashatod a cikkeink legjavát. Fektess be te is a szabadságba!