Mit szólnál egy ilyen bölcsődéhez?

Új bölcsődéket készül építeni a kormány az országos helyreállítási terv keretében. Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter egy videóban be is mutatta az új épületek látványtervét.

Jelenleg a kisgyermekek 4 százalékának sincs helye a meglévő romániai bölcsődékben, idézi az RMDSZ közleménye Cseke Attilát.

Három, különböző méretű építménytípust

tervez a fejlesztési minisztérium, ezek épülhetnek fel az önkormányzatok kérésére az olyan településeken, ahol a szükségességük indokolt:

Az épületekben játszó- és hálószobák, konyha és mosókonyha, nagyterem, orvosi rendelő és irodák is lesznek, passzív házként majdnem nulla lesz az energiafogyasztásuk, jól szigetelő nyílászárókkal, falakkal, padlóval. Megújuló energiából, a tetőtérre szerelhető napelemekből vagy hőszivattyúkból származó energiát használnak az épület hűtésére és fűtésére.

A miniszter azt mondta, ha jól haladnak a dolgok, akkor 2022-ben fel is avathatják már az első bölcsődéket. Az országos helyreállítási tervben legalább kétszáz bölcsőde építése szerepel, ezek összköltségét 370 millió euróra becsülik.