Mit rejtenek a szejkefürdői öltözőfülkék?

Szejkefürdő északi oldalán, a borvízforrástól alig néhány méterrel bennebb egy kétszintes épület áll, benne Székelyföld ásványvíz- és fürdőkultúráját, a legnagyobb székely korát megidéző tárlattal, mely május elsejétől új elemekkel felfrissülve fogadja a látogatókat. A Borvízmúzeum udvarára érve Zepeczáner Zsolt gondnok fogad minket, aki hagyja, hogy kedvünkre körbejárjuk a kiállítást, mégis megpróbáljuk zavarni őt a kérdéseinkkel.

Fotók: Magyari Tímea

Az épület legelső termében egy székelykapu tárul elénk, melynek belsejében közel huszonöt régi, a szejkei borvízszállítás történetéről fennmaradt képen és képeslapon – kétdimenziós animációval – elevenednek meg a szekereket húzó bivalyok és gazdáik. Ugyanezt hivatott szemléltetni Vass Áron makfalvi szobrász aprólékosan kidolgozott bivalyszobrainak kiállítása is, és az a közel száz kétliteres cserépkorsó, melyből néhány darabot a májusi nyitás előtt gyártattak le a múzeum gondozói Józsa László korondi keramikussal, hogy saját korsójukban vihessenek haza a látogatók a friss szejkei borvízből.

A megvásárolható borvizes korsók mellett új tárlókkal, háromnyelvű (magyar-román-angol) pannósorokkal, információs táblákkal frissült fel a Borvízmúzeum, de a legszembetűnőbb változás az épület felső terében történt: itt úgynevezett mini időkapszulák kaptak helyet, négy különböző kor  – római kor, középkor, a tizenkilencedik és végül a huszonegyedik század – fürdőkultúráját idézi meg négy, szovátafürdői mintára készült öltözőfülke.

Ide belépve mintha időutazáson vennénk részt: a négy, kívülről egyszerű öltözőfülke mindegyikébe tartalmat vittek a múzeum munkatársai, így az elsőben a római kori melegvizes padlófűtési rendszer (hipokausztum) imitációjaként eredeti római téglák és római kori mozaikpadló díszítik a fülkét, a középkori paraszti fürdő hangulatát tapasztott padló és Csillag István képzőművész korhű viseletbe öltöztetett mezei munkásokat ábrázoló rajza adja át. 

Továbbmenve, a harmadik fülkében a Monarchia korának fürdőkultúrája elevenedik meg, itt már padolt talapzattal, míg napjaink fürdőinek reprezentálásához a bálványosfürdői wellness központról készült fotóval és csempetalapzattal rakták ki a fülke belsejét a múzeum dolgozói.

A fülkékből kilépve a fürdőélet elmaradhatatlan velejáróival találjuk szembe magunkat: fotózkodó sarok, állványos, Orbán Balázs-korabeli fényképezőgéppel, a szovátai fürdőzés alkalmával vett, már-már ikonikusnak számító medveszobor, régi képeslapok, különböző szuvenírtárgyak töltik ki a múzeum felső terét, melyeken végignézve valósággal megkívánja az ember, hogy a környék valamelyik fürdőközpontjában lógassa a lábát.

– Sok tennivalónk, simítanivalónk van még

– számol be Miklós Zoltán múzeumigazgató –, az elgondolás az volt, hogy egy általános frissítést kapjon a Borvízmúzeum. 2009 tavaszán, amikor megnyílt, volt egy általános alapkínálat, de eltelt azóta tizenkét év, és a tavalyi megemelkedett látogatottság után nemcsak időszerűnek, hanem szükségszerűnek tartottuk a kiállítófelület és -anyag felfrissítését. Az információs táblák, pannósorok háromnyelvűsítése pedig kiemelten fontos volt, hiszen a tavalyi év tapasztalata azt mutatta, hogy egyértelműen a román ajkú turisták voltak túlsúlyban.

A bivalyos borvízszállításra és a borvíz keletkezésének bemutatására is külön hangsúlyt fektetnek, ezért már tervben van egy, a borvíz keletkezését bemutató animáció, mely a kőzetkiállítás termében kap majd helyet, de a korsókészítés technikája is rövid időn belül bemutatásra kerül, az ehhez készült videót már leforgatták Józsa László keramikussal, csak a technikai eszközök felszerelése várat egy keveset.

– Azt szeretnénk, hogy információt kapjon a látogató arról, hogyan szállították a borvizet a bivalyos szekerekkel innen, a Szejkéről, és hogy ezek a borvizes korsók hogyan készültek – mondja a múzeumigazgató. Gondoltak azokra a látogatókra is, akik kisebb korsót szeretnének vásárolni a szejkei borvízhordás emlékeként, ezért az eredetihez hasonló, egyliteres korsókat is legyártattak.

Az udvarrendezéssel is vannak terveik: átjárást biztosítanának a Mini Erdély Parkba, az átvezető sétányon a Helyénvaló bolt standja is helyet kapna, akikkel együttműködve a kézművességre szeretnének hangsúlyt fektetni, emellett parkolóhelyeket és kövezett sétányt alakítanának ki, ezek megvalósulására június körül látnak esélyt.

– Szemmel láthatóan megnőtt a tavaly a Borvízmúzeum látogatottsága, a Mini Erdély Parkba ellátogató turisták közül sokan betértek megnézni a kiállítást, melyet óriásplakátokkal is hívogatóvá szeretnénk tenni, az összekötő sétány kialakításával reményeink szerint a turisták nagyobb hányada fogja látogatni majd a Borvízmúzeumot – összegzi Miklós Zoltán múzeumigazgató a közeli terveket.

A Borvízmúzeum hétfő kivételével minden hétköznap 11 és 18 óra között, hétvégén 10 és 16 óra között nyitva áll a látogatók előtt, hat év alatti gyerekeknek a belépés ingyenes, diákoknak és nyugdíjasoknak 2,5 lejbe, felnőtteknek 5 lejbe kerül a belépőjegy.