Mit kezdenél ötezer kupakkal?

Indul a Kupakmozaik. Elsőként a szemétszállító vállalat munkatársai rakták ki a két szervezet logóját.

Értékes nyereményekkel csalogatja a tanulókat és diákokat az RDE Harghita és a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) Kupakmozaik elnevezésű versenyére – jelentették be a szervezet képviselői az alapítvány székhelyén csütörtökön, március 5-én.

A csapatok egy-egy általuk választott környezetvédelmi témát kupakokból raknak ki, a munkákat nyáron, szabadtéren kiállítják, és zsűri fogja véleményezni, díjazni őket, a mozaik mérete, a megfogalmazott üzenete, és esztétikai szempontok alapján.

A sajtótájékoztatón Körösfőy Sándor, az RDE Harghita igazgatója elmondta: közös kezdeményezésük célja a tudatosság kialakítása, a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése. A társszervező SZKA részéről pedig azt tartják fontosnak, hogy gyermekkortól felnőttkorig megértsék az emberek a környezetvédelem fontosságát – tette hozzá Csáki Rozália, az alapítvány ügyvezetője.

– Ha egy palackon rajta marad a dugó,

akkor két liter levegővel járkál az autónk, fogyasztja az üzemanyagot. Ha levesszük a kupakot, és összelapítjuk a palackot, akkor tíz palack fér el ugyanekkora helyre, nem telik meg olyan hamar a szemetes – érzékeltette az RDE igazgatója.

A szervezők április 22-én egy nagy mozaikkal készülnek, amellyel megemlékeznek a Föld napjáról, inspirációnak is szánják a jelentkező csapatok számára.

Körösfőy szerint akkor lesz eredményes és látványos a jelentkező csapatok munkája, ha legalább ötezer, azaz tíz kiló kupakot összegyűjtenek, ebből egy 2×2 méteres mozaikot lehet kivitelezni. Ehhez természetesen összehangolt csapatmunkára van szükség, mert a ötezer kupakhoz ötezer palack tartozik, magyarázta.

– A versenybe hozott kupakokat az RDE Harghita átveszi, kifizeti. Ez az összeg bekerül a Kupakszív alapba, ami környezetvédelmi kezdeményezéseket hivatott támogatni Udvarhelyszéken. Idáig körülbelül 1200 kiló kupakot gyűjtöttek a metálszívek, ami 2500 lejt jelent – vázolta a további terveket Csáki Rozália.

A verseny

június 6-án, reggel 9 órától 13 óráig tart, ennyi idő áll a csapatoknak, hogy megrajzolják és kirakják a megálmodott mozaikot. A verseny helyszíne egyelőre nem ismert, erről később tájékoztatnak. Ami biztos, hogy Székelyudvarhely egyik közterületén lesz.

Az első három csapat értékes nyereményeket kap, az első helyen végző csapat minden tagja biciklit, a másodikok egész napos Balu Park belépőket nyernek, étkezéssel, plusz egy zero waste életmódot támogató csomagot. A harmadik helyezettnek sem kell búslakodni, ők is mehetnek a Balu Parkba.

A versenyre I-XII. osztályos csapatok jelentkezhetnek Udvarhelyszékről, akik vállalják azt, hogy március 27-ig kitöltik a jelentkezési űrlapot, elküldik a mozaik tervét május 25-éig a rita@szka.org címre. Az I-IV. osztályos tanulók csoportja mellé felnőttet is nevesíteni kell jelentkezéskor.

További részleteket az alapítvány honlapján, vagy Kolumbán Ritát keresve (0740-519728) tudhatnak meg az érdeklődők.