Mit keresnek maszkosok a Kossuth utcai kapualjban?

Fotó: PÁL EDIT ÉVA

Maszkosok lepték el a székelyudvarhelyi Kossuth utcán található AWG papírüzlet melletti kapualjat kedden, március 14-én délután. A kapu előtt bámészkodók azt beszélték, hogy egy személy eltűnt, és az édesanyja rosszul lett, azonban a házban lakók szerint minden családtag megvan, nincs szó eltűnésről. 12 lakás van az udvarban, mind becsületes munkások – mondta egyikük, ilyen még nem fordult elő, hogy a rendőrség bárkit is keressen, állította az asszony. Különben se jönnek ki eltűnt személy miatt – tette hozzá egy férfi az udvaron csoportosuló szomszédságból. 

Ottlétünkkor két rendőrautó állt a kapu előtt, 8 maszkos és több civil ruhás rendőr ment be, mondták. Magunk is láttunk párat, akik ki- és bejárkáltak a leromlott állapotú bérházban, de egyéb nem, csak viszonylag kedélyes román nyelvű beszélgetés hallatszott ki.

Az eltűnésről szóló pletykát nem erősítette meg Maria Plumbu sem, a Hargita megyei rendőrség sajtószóvivője, aki jelezte, addig nem tud információt adni, amíg folyamatban van az akció.

Azt viszont az ottlakók és Péter Blanka, a Hargita megyei mentőszolgálat orvosigazgatója is megerősítette, valóban rosszul lett, felment a vérnyomása és elájult egy 57 éves nő, aki feltehetően a házkutatás miatt idegesítette fel magát. A nőt nem kellett kórházba vinni, el is utasította ezt, így helyben kapott kezelést – közölte az orvosigazgató. Tőle tudjuk, hogy a hölgyhöz a rendőrök hívták ki a mentőt.

Vásárhelyiek a maszkosok, akik előbb elmentek, majd visszajöttek – jelentette a helyszínen tartózkodó kollégánk, mielőtt egy másik információ hallatán újabb helyszínre, a Bethlen utcába sietett, hisz állítólag az Elemózsiával szemben egy másik kapualjat is elleptek a maszkosok, azonban, mint kollégánk jelentette: semmi nyomuk, a szemtanúk szerint csak átöltöztek a közelben. 

Maria Plumbu rendőrszóvivő időközben megerősítette, hogy házkutatást tartott Székelyudvarhelyen és ezzel egyidejűleg Maros megyében is a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (D.I.I.C.O.T.). Az udvarhelyi házkutatások pontos számát nem közölte, a helyszíneket nem erősítette meg, a folyamatban lévő nyomozásra és a D.I.I.C.O.T. illetékességére hivatkozva.