Mit keres a SMURD a Lidl parkolójában?

Egész nap a városban lesznek a spéci, kinyitható kamionnal.
Fotó: DÁVID ANNA JÚLIA

Többek között elsősegélyt nyújtanak, vagyis bemutatják a lakosságnak, hogyan kell csinálni. A rohammentő egység karavánja Sepsiszentgyörgyről érkezett, a csütörtöki nap folyamán tartózkodik Udvarhelyen, hogy aztán Gyergyószentmiklósra menjen tovább – olvasható a Harghita megyei sürgősségi esetek felügyelősége (ISU) közleményében.

Délután 17 óráig bárki részt vehet a 20-30 perces kurzusokon, amelyek során az elsősegély-technikákat mutatják be manökeneken, illetve tájékoztató videókat is vetítenek arról, hogy vészhelyzetben (földrengés, tűzvész, stb.) hogyan kell viselkedni. A bemutató személyek között magyarul beszélő munkatárs is van, hogy megkönnyítse a kommunikációt – mondta el portálunknak Alina Ciobotariu szóvivő.

A SMURD-karaván a Concordia 19 elnevezésű, a hét folyamán Hargita és Kovászna megyében szervezett nagyszabású katonai akció része, amelynek lényege tesztelni a különféle intézmények, hatóságok együttműködését egy esetleges vészhelyzet esetén. Az akció csúcspontja szerdán Csíkszeredában zajlott, amikor egy sörgyár felrobbantásával járó beavatkozást szimuláltak.