Mit fogadjunk 2019-re?

Szinte mindenkinek vannak újévi fogadalmai, vagy – ha nem is nevezzük annak – biztosan észreveszünk dolgokat, amiket az újévben másképp akarunk csinálni. S bár legtöbbször csak a fitneszbe tervezünk gyakrabban járni, vagy a pénzecskénket gyűjteni egy telekre a Csereháton, az újévi fogadalmaknak alapvetően vallási eredetei vannak.

Már a babiloniaiak is minden év elején azt ígérték meg az isteneiknek, hogy visszaadnak minden kölcsönkért tárgyat és visszafizetnek minden adóságot. A rómaiak pedig Ianus istennek tettek ígéreteket, a be- és kijárás, a kezdet és vég istenének. Amúgy Ianus nevéből ered a január hónap elnevezése is. A középkorban is a karácsonyi időszak végén tették le a lovagok az esküiket az elkövetkező évre. A zsidó hagyományban az elmúlt évben elkövetett hibákról elmélkednek az új év körüli napokon, megbocsátást kérnek és adnak egymásnak.

Kíváncsiak vagyunk a ti fogadalmaitokra is. Nekünk van egy pár javaslatunk, amik közül hármat választhattok, és hozzászólásban várjuk, ha valami egyébre gondolnátok.

 Betöltés ...