Mit csináljatok a csajokkal nőnapkor? 

Összegyűjtöttük, mivel készülnek az udvarhelyi intézmények, szervezetek, éttermek, bulizóhelyek és a többiek a nőnapra. 

A Művelődési ház korán kezd, 

Anna Hints rendező lenyűgöző operatőri munkával elkészített filmje egy összetartó női közösség szemszögéből tárja fel a tradicionális észt szaunázás legintimebb pillanatait. Az erdőben felállított izzasztókamrában összegyűlő nők beszélnek a legféltettebb titkaikról, vágyaikról, traumatikus emlékeikről, miközben a szemünk láttára mosódnak el a test és lélek határai. A hipnotikus erejű dokumentumfilm a Sundance Filmfesztiválon mutatkozott be 2023-ban, ahol elnyerte a World Cinema szekció legjobb rendezésnek járó díját.

háromnapos Kik vagyunk mi? című rendezvénysorozattal készül az alkalomra, azt ígérik, legfiatalabbaktól, a legtöbb tapasztalattal rendelkezőkig, mindenki talál majd magának való programot, készülnek szaunázó lányokkal, Barbie-val, klasszikus zenével. 

Szerdán, március 6-án 18 órától a Smoke Sauna Sisterhood című, francia-észt-izlandi dokumentumfilmet vetítik a koncertteremben. Március 7-én, csütörtökön, délután 17 órától Nagy Anna Zágontól Csíkdánfalváig című kiállítását nyitják meg az oszlopos teremben. 8-án délelőtt 10 órától rendhagyó tanórát tart osztályközösségeknek, a tavaly bemutatott Barbie-film kapcsán Kassay Réka animációs szakértő. Délután 17 órától a Classical Singers Énekegyüttes előadóestje kezdődik a koncertteremben, ezt követően 18 órától az oszlopos teremben Betty Friedan A nőiesség kultusza című könyvét mutatják be. Juhász Borbála nőtörténésszel Dimén-Varga Tünde pszichológus beszélget. Erről bővebben itt írtunk. 

A Köz. idén is élőkönyvtárral készül

Ha tavaly kihagytad volna, akkor gyorsan mondjuk is, hogy ez mit jelent: udvarhelyi, különböző szakmai területeken dolgozó nőket lehet majd „kölcsönözni” minimum 20 perces, maximum egy órás beszélgetésre. A belépő egy kávényi fogyasztás lesz, írják a Köz. Facebook-eseményében. 

10 órától Ilyés Krisztina nyelvtanárt, Sipos Mónika Rebeka unitárius kórházlelkészt, mentálhigiénés szakembert és Jakab Judit virágkötőt lehet „kikölcsönözni”. 11-től Dimén-Varga Tünde iskolapszichológust, gyermekterapeutát, Kiru Ágota kinetoterapeutát és Szabó Kinga szülésznőt, 15 órától Dolga Adolffy Beáta hangtechnikust, 16 órától Csáki Rozália trénert, közösségszervezőt, valamint Orbán Ferencz Sarolta rádiós hírszerkesztő/bemondót, énekest. 17 órától Pál-Varga Márta színészt, Ionescu Éva sminkest, 18 órától pedig Lőrinczi Katka könyvelőt és Waum Réka fodrászt „veheted ki”.  

Mi lesz még? 

A 10 tíz magányos ember történetét meséli el úgy, hogy – akárcsak egy bűnügyi sorozatban –, fokozatosan bomlanak ki az egymáshoz fűződő viszonyaik, lassan tárulnak fel egymás sorsát keresztező életútjaik. Mind a tízen megszegik a bibliai parancsolatokat, elkövetnek valamilyen bűnt. De vajon mindenki bűnös, aki bűnt követ el?

Székely Csaba: „Kíváncsi voltam, hogyan állunk ma a keresztény erkölcsi törvényekkel, főleg, amikor kénytelenek vagyunk megszegni őket. Ezért olyan élethelyzeteket, sorsokat igyekeztem bemutatni, ahol az emberek, akár önhibájukon kívül, vagy mert választás elé kerülnek, megszegik valamelyik parancsolatot. A néző pedig eldöntheti, hogy ez bűn-e, elítélendő-e.”

A TÉR-ben gardróbvásár lesz, itt a vásárlókat 15 és 19 óra között várják majd. Ha sietsz, innen még elérsz a színház legújabb előadására.

Székely Csaba 10 című drámáját másodszorra fogják játszani a színházban. Helyet foglalni és jegyet vásárolni a jegypénztárban tudsz hétköznapokon 11-14 és 15-17 órák között vagy a 0743.212.131-es telefonszámon.

Az Udvarhelyszéki Fiatal Fórum (UFF) Nő a siker! címmel szervez kerekasztal-beszélgetést sikeres udvarhelyszéki nőkkel. 18 órától a Kossuth Lajos 20. szám alatti Civil Központ előadótermében Bartha Annamária állatorvos, Lukácsi Kata ügyvéd, Pál Edit Éva, portálunk főszerkesztője, Trinfa Pálma iskolaigazgató és Vinczellér Zsuzsa edző beszélgetnek. Moderál Tófalvi Beáta. Az eseményt Facebook-liveban is követheted majd.

Ha ennél, innál, buliznál, lesz négyféle étel, nyolcféle koktél a Jungelben 80 lejért, Dj Golyó fog zenélni. Az Areoban is lesz nőnapi buli, Kolozsvárról két DJ-t hívtak el, Christi G-t és DJ Minit, akik egy időutazást ígérnek a 80-as évektől napjainkig, ide a belépő 45 lejbe kerül. 

Még bírod?

A Harghita Business Center március 9-én, szombaton a városháza Szent István termében egész napos, Inspiráló Nők című konferenciát szervez. 

Regisztrálni, kávézni 9 és 10 óra között lehet, a félórás megnyitó után pedig Legindi Tímea kommunikációs szakember, közgazdász, sportoló, hegymászófeleség kezd a Krízisben is erősödni című előadásával. Őt 11:20-tól a közgazdász végzettségű Demcsák Zsuzsa – aki többnyire a tévéből lehet ismerős – váltja, előadásának címe A hangod te magad vagy. Ne hagyd, hogy félreértsenek! lesz. 

A kávészünet után 12:40-től Gergely Orsolya szociológus, egyetemi oktató Látástól vakulásig? A munka-magánélet egyensúlyának nyomában című előadása következik, 13:20-tól Gyéresi Júlia, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem oktatója Hogyan nyerd vissza az önbecsülésedet című előadásában arra tesz kísérletet, hogy képessé tegyen a mindennapi megnyilvánulásaink alapján az önfeltárásra, az önértelmezésre. 

14 órától az előadásokat követően az üzleti mentorként és stratégaként ismert Kosza Aliz és a Boro Info Kft. alapító üzletasszonya és Váradi-Erdős Ildikó ülnek asztalhoz, ahol Nagy Zsolt, a Külhoni Mentorprogram kulcsmentorának moderálása mellett beszélgetnek vállalkozói tapasztalataikról.

Az ebéd után 16 órától három workshop közül választhatnak a résztvevők: vagy Demcsák Zsuzsával tanulnak meg nyilvánosan beszélni, előadni, magabiztosan megszólalni, vagy Gyéresi Júliával állnak szóba önmagukkal, vagy pedig Pálfi Kinga stílusworkshopján vesznek részt. 

A konferenciára a belépőjegy 190 lejbe kerül, amely az előadások mellett tartalmazza a kávét, vizet, gyümölcsöt, ebédet és egy választható workshopot, ajándékcsomagot is. Ha csak délutánig maradnál, akkor 140 lejt kell fizetned. 

És ha nem a te világod a diszkó, vagy lekésted a 8-ai bulikat, akkor 9-én pótolhatod, ekkor ugyanis nőnapi bált tartanak a Határpatak Panzióban. Itt korlátlan italfogyasztással, svédasztalos vacsorával várnak 110 lejért cserébe.  

Jó szórakozást csajok!

Kiemelt kép: Freepik