Mire készül Udvarhelyen az Európa-bajnok edző?

A szerző fotói

Kiss Szilárd neve ismerősen cseng a magyar kézilabda-szeretők körében, és nem csak azért, mert olimpikon édesapja nevét viseli a siófoki sportcsarnok, hanem például mert azután, hogy a 2002-es generációval 2018-ban a serdülő, majd 2019-ben az ifjúsági Európa-bajnokságot is megnyerte, idén a junior kontinensviadalon sem talált legyőzőre.

De miért edzi csapatát a sikeredző Székelyudvarhelyen? Mondhatnánk azt is, hogy babonából, ugyanis az említett, többszörös Európa-bajnok korosztállyal éppen itt kezdte el a közös munkát annak idején, és most a Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) új generációval indul neki ugyanennek az útnak. Az út első felmérője

a Hargita Kézilabda Kupa,

amelyet a Hargita Kézilabda Klub és edzője, Mester Zsolt első alkalommal szervez meg ezen a néven. Hosszútávon bővíteni szeretnék a kupát, Mester szerint az lenne a cél, hogy egy olyan nemzetközi torna legyen, ahol idővel akár 40-50 indulóval vesz részt. Kihangsúlyozza: egy felkészülési tornáról van szó, mindenki játszik mindenkivel, nem lesznek helyosztók, gólkirály, legjobb játékos sem.

Idén román és magyarországi csapatok alkotják a mezőnyt. A Nemzeti Kézilabda Akadémia két csapata mellett a tavalyi korosztályos országos bajnok Nagybánya vesz részt, akikkel a másodosztályban is találkozni fog a székelyudvarhelyi csapat. De a résztvevők közül ilyen még Vásárhely, Sepsiszentgyörgy, és itt lesz Torda, Bákó és Brassó, és Csíkszereda csapata is, ezért jó erőfelmérő lesz a torna a bajnoki rajt előtt. „Fontos, hogy megnézzük, hol tartunk, hol kellene még erősíteni” – magyarázza Mester.

Kiss Szilárd is úgy gondolja, elsősorban most magukra kell, hogy figyeljenek, nem tudja megítélni, hogy milyen erősségű csapatok lesznek, de bíznak Zsoltban, hogy olyan csapatokat hívott, akikkel jó meccseket játszhatnak.

Délelőtt edzés, délután edzés

A NEKA egy teljesen új csapattal áll össze, két hete kezdték a közös munkát, a lányok nagyrésze 13-14 éves, de azért már némi kapcsolat kezd kialakulni, ez abból is látszik, hogy az edző már beceneveket aggat a lányokra. A csapatkapitány Pálmai Liza szerint ugyan barátságos tornáról van szó, minden mérkőzésre úgy készülnek fel, hogy a lehető legtöbbet megmutassák magukból. „Új edzőnk van, új játékosok, de ha ez összeáll, nagyon jó csapat lesz” – vélekedik. Szerinte ezért is tett jót nekik ez a felkészülés, és az elmúlt három, Hargitán töltött nap.

Kacali Renáta, a csapat játékosa már járt itt korábban, de most is magával ragadta a környezet, a székely nyelvjárás, a medveles. Számára a kézilabda a legfontosabb, elsődleges tervként gondol rá a jövőben, ugyanígy Pálmai Liza is, aki azért nevetve hozzáteszi, hogy persze, a tanulás is elsődleges.

A lányok egy történelemleckét is kapnak Kiss Szilárdtól: Sipos, Krivokapics – sorolja az udvarhelyi csapatban is megfordult, magyar válogatottig jutó játékosok nevét, majd a csapat eredményeiről is mesél, engem kérve, ha téved, javítsam ki. A csapat Udvarhelyen a teljes délelőttöt edzéssel tölti, és amikor rákérdeznek, érkezik a gyors és határozott válasz: igen, délután is edzés. Otthon is ugyanilyen intenzitással folyik a munka, árulja el az edző, akivel a magyar utánpótlás helyzetéről is beszélgetünk:

„Sokat dolgozunk, próbálunk behozni a legújabb módszerekből. Az akadémia legfőbb küldetése, hogy próbáljunk meg a legmagasabb szinten dolgozni, ehhez minden feltételünk megvan, a legmodernebb eszközök állnak rendelkezésünkre, és most már szerencsére sok helyen ugyanilyen tudatos az építkezés az országban. Elég erős a magyar utánpótlás, emiatt is tudtunk egy ilyen kimagasló teljesítményt elérni, de nem automatikus, hogy ettől a felnőtt csapatunk világverő lesz. Ehhez meg kell lépni a következő lépcsőt, ami a 18-22 év közötti lányok beépítése a felnőttek közé.”

Te is benézhetsz

A szerda reggeltől péntek délutánig tartó felkészülési torna két helyszínen: a sporctsarnokban és a Rákóczi Centerben zajlik, a mérkőzések mindkét helyszínen ingyenesen látogathatók. Míg az egyik tribünön a játékosok foglalnak helyet, a másikra ülhetnek a nézők. „Lázmérés lesz, maszkot kell hozni” – sorolja az intézkedéseket Zsolt. „Vigyázunk a sportolókra, nem tömörítjük őket egy helyre, éppen ezért nem lesz nyitóünnepség, sem gálaünnepség” – mondja végezetül.

A torna teljes programját a Hargita Kézilabda Klub Facebook-oldalán böngészheted.