Mire figyeljünk, ha kiskorúval kelnénk át a határon?

Elindult a nyári szezon, megszaporodtak a külföldi családi utazások. Valószínűleg ez lehet az oka, hogy az utóbbi hónapban már 430 kiskorút fordítottak vissza a határról, mert szüleik vagy kísérőik nem tudták felmutatni a törvény által előírt dokumentumokat.

A tájékoztatás szerint az év elejétől mintegy 1800 kiskorút térítettek vissza a határról, ebből 430-at május 19-e és június 19-e között – közölte szerdán az Országos Határrendészeti Felügyelőség (IGFP).

A 2005/248-as törvény értelmében a romániai kiskorú állampolgárok csak érvényes úti okmánnyal (útlevéllel vagy – a 14 év fölöttiek -–személyi igazolvánnyal), felnőtt kíséretében és szülői beleegyezéssel hagyhatják el az országot.

A határrendészek tehát csak a következő esetekben engednek át a határon a kiskorú személyt:

– ha mindkét szülője kíséri;

– ha egyik szülője kíséri, aki fel tudja mutatni a másik szülő beleegyezését igazoló dokumentumot, vagy pedig a másik szülő elhalálozását igazoló dokumentumot;

– ha a kiskorút nem valamelyik szülő, hanem egy más felnőtt kíséri, mindkét szülő beleegyezése szükséges, illetve – válás esetén – azé a szülőé, akinek javára döntött a bíróság a gyermekelhelyezésről. A gyermeket kísérő felnőttnek (ha nem valamelyik szülő) erkölcsi bizonyítványt is be kell mutatnia a határellenőrzéskor.

A szülői belegyezés közjegyző által hitelesített dokumentum, amelynek tartalmát törvény rögzíti – ennek modellje itt található. A szülői beleegyezést igazoló dokumentum maximum 3 évig érvényes.

Agerpres