Mire figyelj, ha játékkal lepnél meg valakit gyereknapon?

Közeleg a gyereknap, az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) pedig azt javasolja a szülőknek, hogy legyenek körültekintőek, amikor játékokat vásárolnak, írják az Agerpresen.

Hansúlyozzák, hogy csak szaküzletekből és áruházi szakrészlegekről vásároljanak játékokat, amelyeken jól látható helyen és olvashatóan feltüntetik a a gyártó vagy importőr cég nevét és adatait, a játék egyedi azonosító számát (típus-, tétel- vagy sorozatszám, modellszám vagy egyéb azonosító), valamint a CE megfelelőségi jelölést, melynek alapján feltételezhető, hogy a játék biztonságos.

Fontos az is, hogy nyugtát és számlát is adjanak a vásárolt termékekkel, ezekre ugyanis szükségük lesz, ha esetleg panaszt akarnak benyújtani.

A játékokkal kapcsolatos esetleges panaszt elsősorban annál a kereskedőnél/üzletnél kell jelezni, ahol a terméket megvásárolták, és amennyiben a probléma nem oldódik meg, a fogyasztóvédelem területi képviseleteihez kell fordulni.

Hozzáteszik, a 3 évesnél kisebb gyerekeknek szánt játékokra külön figyelmet kell fordítani, nekik nem ajánlatos olyan játékokat vásárolni, amelyeknek kis méretű elemeik, könnyen leváló alkatrészeik vannak, ezek ugyanis fulladást, sérülést vagy más egészségkárosodást okozhatnak.

Â