Mínusz hetest kapott az első félévire a hivatal

Egy felfelé kerekített hetest érdemel a polgármesteri hivatal azért a munkáért, amit 2021 szeptembere és 2022 márciusa között végzett – értékelte a tanácstöbbséget adó POL frakció.

Félig tele, félig üres a pohár. fotó: Pál Edit Éva | archív

A március 21-én keltezett közlemény annak a folyománya, hogy – egy évvel a 2020-as választások után – a polgármestert támogató Szabad Emberek megelégelték a helyben toporgást a hivatalnál, különösen a fejlesztési projektekkel kapcsolatban. A 2021 szeptemberében tartott sajtótájékoztatón ultimátumot adtak a felsővezetésnek: ha nem látnak kellő haladást, akár meg is vonhatják Gálfitól a bizalmat.

Annak érdekében, hogy követni tudják a fejleményeket, akkor egy prioritási listát állítottak össze, minden tételhez pedig egy elvárt haladási ütemet rendeltek. A kiértékelés is elsősorban ezen táblázat alapján történt, illetve kiegészült az új külső források (PNRR, Anghel Saligny, Környezetvédelmi Alap) beazonosításával és az új projektek előkészítésével (közúti fejlesztések, Orbán Balázs és Móra Ferenc iskolák hőszigetelése, művelődési ház és városháza, Budvár szociális központ, UCECOM épület felújítása). Az utóbbiaknak köszönhető, hogy a „gyenge hatost” hetesre javították, közölték.

A csatolt táblázatot négy színkóddal látták el: zölddel jelölték az elvégzett feladatokat, sárgával a folyamatban lévőket, pirossal a stagnálókat, és kékkel az újakat.

Az uniós projektek haladását

a POL-osok felemásnak értékelték. Egyrészt zölddel jelezték, hogy:

Bepirosazták és szeptemberig teljesítendő elvárásként tüntették fel:

Sárga, vagyis semleges, folyamatban lévő kategóriába került:

A város saját beruházásainál

a tízből mindössze három sor zöldült be, azt értékelték, hogy: 

Négy esetben sárga a helyzet: 

A POL pirossal jelöli, hogy „nem történt jelentős előrelépés” az uszoda és a stadion ügyében, az az elvárás, hogy a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítésére szeptemberig legyen elindítva a közbeszerzés. A városi stadion melletti ideiglenes helikopterleszálló nem bizonyult megvalósíthatónak, egy új éjjel-nappali leszállóhoz tervező és pénz is van, szeptemberre pedig elkészült megvalósíthatósági tanulmányt szeretnének látni.

Az eddig monitorizált 10 projekt mellett 9 új elem is megjelent a táblázatban, az elvárás szeptemberig az, hogy: legyenek előkészített és leadott pályázatok az országos helyreállítási (PNRR) programra, a Környezetvédelmi Alap közvilágítási és hőszigetelési programjára, legyen elfogadott városfejlesztési stratégia, négy átjárót intelligens közvilágítással szereljenek fel, az Orbán Balázs iskola tornaterme kerüljön átadásközeli állapotba, a Fernengel-kereszteződésnél kezdődjenek el a munkálatok, az új terelőút új megvalósíthatósági tanulmányára pedig a közbeszerzés.

Udvarhelyi fejlesztések: terv van bőven, a biztos pont kevesebb


Helyzetjelentést kértünk a fejlesztési minisztériumtól és a városházától. Hogyan álltak a dolgok 2021 augusztusában a terepen és az irodában?

Az egyéb kategóriában

úgy látták, hogy megoldódott két probléma, amit 2021 szeptemberében jeleztek: tisztázták a polgármesteri kabinet funkcióját, és működik a kommunikáció a frakció irányába, illetve azt is zölddel nyugtázták, hogy a városi kórház vezetőtanácsát sikerült kiegészíteni. Nem említik, de talán nem mellékes, hogy Ember Attila távozott időközben a polgármesteri kabinetből, akinek a POL-osokkal való súrlódása többször is felmerült a velük való beszélgetéseink során. Ahogy az is érdekes fejlemény, hogy nem is olyan rég az ideiglenes kórházmenedzsert, Borka-Balás Attilát váltotta le hirtelen a polgármester, és nevezte ki Ladányi Kingát a helyére, az állás végleges betöltésére versenyvizsgát kell kiírni, a kórház vezetése tehát egyelőre nem tekinthető megoldottnak.

Itt is egy sor új elvárást fogalmaztak meg a Szabad Emberek: hótalanításra, közvilágításra, zöldövezetek és közutak karbantartására legalább két évre megkötött szerződést, a tömegközlekedésre koncepciót akarnak látni szeptemberig, illetve a szejkefürdői mozgóárusokra szabályzatot, tájbaillő standokat már az áprilisi tanácsülésre.

„Összességében nem lehetünk elégedettek

a hivatal féléves teljesítményével”, vonják le a konklúziót a POL-nál, és ennek okát elsősorban abban látják, hogy az elmúlt félévben betöltetlen maradt néhány középvezetői pozíció a városházán: nincs gazdasági igazgatója, fejlesztési igazgatója, főépítésze, illetve a műszaki igazgató is hosszabb ideig hiányzott egészségügyi problémák miatt. A projektek szempontjából „jó hír” szerintük, hogy a műszaki igazgató időközben felépült és van egy sikeres pályázó a fejlesztési igazgatói állásra. Remélik, hogy a jövő hónapban újra kiírandó gazdasági igazgatói vizsgára is jelentkezik valaki.

A közlemény hangvétele arra utal, hogy visszavettek az eredetileg erős fellépésből, csak nem fogyott el minden türelme a frakciónak, sőt, eléggé megértően áll hozzá a gyenge teljesítményhez: levelük végén egyenesen afelől biztosítják a városvezetést, hogy megelőlegezik a bizalmat, hogy félév múlva jelentősebb előrelépésről számolhassanak be.