Mintha nagymamám éléskamrájába csöppentem volna

Fűszerek és olajok illata keveredik a levegőben, ahogy belépek a város első csomagolásmentes és kimérős boltjának ajtaján, s amint a padlóra hosszan kiterített szőttes szőnyegre pillantok, úgy érzem, mintha nagymamám éléskamrájába csöppentem volna: bármerre nézzek, mindenféle jóval, fűszerekkel, magvakkal, tésztával telis-tele edényeket látok. A földön megrakott liszteszsákok hevernek, felettük a polcokon befőttesüvegekbe zárt aszalt gyümölcsök sorakoznak, a sarokban pedig színes gumicukorkákkal teli tálak hívnak csalogatóan.

Fotók: MAGYARI Tímea

– Picit most ki vagyunk fogyva, mentegetőzik mégis Szász Imola, a Bethlen negyedi Spájz bolt tulajdonosa, ahogy az üzlet édességes polca felé lépek. Nyáron indították el férjével vállalkozásukat, a város első csomagolásmentes és kimérős boltját az egykori Hólabda bár helyén.

Azóta többször elhaladtam már a Spájz ajtaja előtt, s noha mindig kíváncsian lestem be, mégsem mertem eddig belépni: Mit kell hozni? Mibe lehet pakolni? Szabadon mérhetem ki magamnak a termékeket? Mit találok odabent? Imola megnyugtat, nem vagyok egyedül a kérdéseimmel. 

Sokan bejöttek nézelődni, és mondták, hogy „jujj, de hát én nem hoztam semmi edényt magammal” – meséli, majd megnyugtat: adnak ők ingyen papírtasakot, de árulnak tégelyeket, vászonzsákokat, az olajokhoz pedig üvegeket is. Ha pedig valaki nem szeretne erre költeni, Imola az otthon gyűjtött feles palackokat is mindig behozza a boltba, így abban is kiszolgálhatják magukat a vásárlók.

Na, de mit talál egy háziasszony a Spájzban?

A bolt közepén levő, emeletes polc alsó szintjén színes vászonszatyrok, felette hidegen préselt olajok sorakoznak üvegedényekben: tökmagolaj, szezámmagolaj, szőlőmagolaj, lenolaj, repceolaj, mákolaj, dióolaj, máriatövismag olaj.

– Ez például májtisztításra jó – mutat rá a máriatövis olajra Szász Imola. A mákolajat csonterősítő-, a dióolajat immunrendszer-erősítő hatásáért használják – mondja, majd hozzáteszi, hogy az idősebb vásárlók sokkal jobban ismerik az olajokat. – Én is most tanultam meg ezeket, de ha bejön egy hatvan év feletti vásárló, ő biztos azt mondja, hogy „hú, mi ezt már régen is használtuk, otthon készítettük”.

Az olajok körüli fatálakban  a jól ismert őrölt máktól a fekete szezámmagon, a fekete rizsen, lenmagon, mandulaliszten, a kinoán, görögszénán át a panko morzsáig, és más különlegességig találunk választékot.

– Teljesen önkiszolgáló a bolt – mondja Imola. „Aki már járt itt, az szökik neki, és rakja”. Vannak, akik tízféle fűszert szeretnének, és mire észreveszem, már pakolásznak be az edényükbe. Ez teljesen megengedett. Amikor bejön a férjem és látja, hogy valaki pakolászik, nagyon megörül. Ő erre szeretné rávenni a vásárlókat hogy szolgálják ki magukat” – osztja meg a tapasztalatokat a bolt vezetője, majd hozzáteszi: „lehet kérdezni, segítünk a kiszolgálásnál, de szeretnénk, ha idővel önkiszolgáló lenne.”

– Az elején nagyon sok olyan vásárló jött, aki kérdezte, hogy diétája miatt vajon ő mit ehet? Így aztán gluténmentes tésztafélék is felkerültek a polcra, és így tanultam meg azt is, hogy a kölest mind a cukorbetegek, mind a gluténérzékenyek fogyaszthatják, meséli Imola, majd odafordul kiszolgálni az egyik középkorú hölgy vásárlót, aki búzalisztet szeretne.

– Ebbe én már tudom, hogy jól belemegy az egy kiló – vesz elő egy papírtasakot Imola. „Ha valaki lisztet szeretne venni, de nem hozott magával tasakot, mi tudunk adni. Volt, aki később visszahozta hozzánk a csomagolást is, amit innen elvitt, annak tényleg örülünk”, meséli.

Ha már a liszteszsákok felé vesszük az irányt, arról is kérdem a Spájz tulajdonosát, milyen lisztet lehet náluk kapni, és megéri-e nekem a kimérőst választani?

Mivel kérdéses volt, hogy fogják-e a vásárlók keresni, amikor más üzletben ott a kilós liszt becsomagolva, különlegesebb fajtákat is beszereztek: a kenyérliszt és rozsliszt mellett csicseriborsóliszttel, graham-, dió-, lenmag-, tökmag-, mandula-, rizsliszttel is megtöltötték a Spájzot. Most durumlisztet és tönkölybúza lisztet szeretnének beszerezni, utóbbi kettőre igencsak megnőtt a kereset.

Ahogy a vásárló kezébe adja az egy kiló búzalisztet, a középkorú hölgy elcsodálkozik az árán. Egy kilogramm búzalisztet itt ugyanis körülbelül a csomagolt áráért, 2,8 lejért lehet kapni, de ha teljes kiőrlésű lisztet keresnénk, 3,7 lejért tudjuk beszerezni, és a puliszkalisztből is csak 3 lejbe kerül egy kiló.

Ahogy a Spájz legbelső helyiségébe lépek, több mint ötven féle fűszerrel találom szembe magam: van itt szárított rozmaring, római őrölt kömény, chili pehely, de szömörcét, szegfűborsot is kapni, ha pedig valami igazán ázsiaira vágynánk, garam-, tandoori-, tikka massala fűszereket is találunk, amiket leginkább húsokhoz, de akár zöldségekhez és halhoz is használhatunk, osztja meg tapasztalatait Imola.

Valami édeskés is megüti az orromat: kézműves szappanokat, samponokat, testápolót, és még házi mosószert, valamint mosogatószert szimatolok. Utóbbival kapcsolatban kolléganőm osztja meg, hogy maga is ebből használ, hiszen bőrkímélő, és környezetbarátabb megoldás. Ő már több alkalommal vásárolt a Spájzból, a termékek ára mellett a bolt piac jellege fogta meg a leginkább: „amikor először bejöttem a boltba, állt három nő, és a mosásról beszélgettek. Azt hittem, hogy ismerik egymást, aztán kiderült, hogy senki nem ismer senkit. Van egy kicsi „családias” hangulat itt: bejövök, megosztom, hogy én így szoktam, és te úgy szoktad.”

 – Sokat tanulok a vásárlóktól – válaszolja erre Imola. Ez például, a folttisztító só, mutat rá, amit most vett tőlünk az egyik vásárló. Korábban írt nekem a Facebookon, hogy kapható-e nálunk nátrium-perkarbonát? Utána néztem, és mondtam, hogy van, igen. Nagyon sok mindenre, a pelenkamosástól kezdve egészen a konyhatisztításig használják.

A Spájz azonban nem teljesen biobolt, hangsúlyozza Imola, noha lehet, hogy idővel bio termékeket is hoznak majd, csakhogy az drágább: „keresik az emberek, de nem biztos, hogy kiadnának annyi pénzt érte”. Az itt található termékeket, így például az olajokat, mézeket, ételízesítőket, aszalt gyümölcsöket helyi termelőktől szerzik be, és ha már az aszalt gyümölcsökre terelődik a szó, nem tudom megállni, hogy ne kérjek a kandírozott gyömbérkockákból. Na meg a színes cukorkákból, amik esetében szintén a kimérős jellegre törekedtek Imoláék a környezettudatosság miatt.

Nem lenne csomagolásmentes a bolt, ha a kereskedelemben kapható, csomagolt árut beletöltenék a tartályokba, s onnan adagolná magának a vásárló, ezért megkérdezem, hogy honnan szerzik be az árukészletet. Többnyire online rendelik, nagy papír- és rafiazsákokban érkeznek a termékek a boltba, utóbbit nem kedvelik annyira, mert sokat szemetel. A cukorkákat külföldről kapják, onnan tudják nagy kiszerelésben beszerezni.

– Aki volt már külföldön, az tudja, hogy milyen édességpolcok vannak ott. Nagyon nagyon sok édességet szerettünk volna, a lényeg az volt, hogy kimérős legyen és ne csomagolt. Viszont olyan nehéz beszerezni, bármi egyebet könnyebben beszereztünk, mint a cukorkát, mivel itthon csak kis csomagolásokban kaphatók – mesél a nehézségekről a bolt tulajdonosa. Az édességeket éppen ezért Németországból importálják, mert nagyobb csomagolásban is elérhetők. 

A jelenlegi termékek mellett a teák, kávék sorát is szeretnék bővíteni, minél több házias dolgot hozni, és a csomagolásmentességet hangsúlyozni, mondja Imola. Ők a termékeket nagy kiszerelésben, rendszerint papír csomagolásban, papír dobozokban vagy raffia zsákban szerzik be, melyeket a következő rendelésig megtartanak, és ebben tárolják a termékeket is az üzletben.

– Kimondottan örülök annak, amikor valaki hozza a dobozát, vagy visszahozza a papírt, amibe csomagoltuk a terméket, az feldobja a napomat. Ezek a visszajelzések reményre adnak okot, hogy nő az igény a városban a környezettudatos életmód iránt:

„Sokan mesélték, hogy ezelőtt két évvel otthonról hozott vászontasakjaikkal mentek vásárolni, ám a kiszolgálók nem nézték jó szemmel, így lerakták azokat és nem használták. Most pedig örültek, amikor megnyitottunk, hogy hozhatják tasakjaikat és azokba vásárolhatnak”.