Mintha egy bűvészmutatványt lepleznének le, olyan lesz ez az előadás

Képzeljünk el egy nyomott hangulatú nézőtéret, ahol néhány színész várakozik a rosszkedvű, zsémbes főrendező-igazgatójára, hogy belekezdhessenek végre-valahára egy Pirandello-darab próbafolyamatába.

Fotók: Tomcsa Sándor Színház

Ám egyszer csak hat szereplő érkezik hívatlanul a színházba, és ajánlják magukat. Vajon kell-e a színháznak az ő történetük? Valóságosak-e ők, vagy csak pusztán írói fantáziaszülemények, és mi lenne a valóság, hát az illúzió? – teszi fel a kérdést a Tomcsa Sándor Színház legújabb, Hat szereplő szerzőt keres című előadása, amelyet csütörtökön, március 9-én este 19 órától láthat először a közönség.

Ez egy fokmérője annak, hol tart a mi színházunk

Barabás Árpád, a társulat februártól kinevezett művészeti vezetője szerint az olasz drámaíró, Luigi Pirandello Hat szereplő szerzőt keres című műve, – amely a mostani előadás alapja –  a világirodalom egyik remeke.

„Egy ilyen kisebb színház életében pedig nagyon fontosak azok az alkalmak, amikor nehezebb, klasszikus szöveggel dolgoznak, mert ez egy fokmérője lehet annak, hol tart művészileg és emberileg az adott színházi társulat” – jelentette ki a művészeti vezető a társulat legújabb előadásáról szóló sajtótájékoztatón.

Az előadás rendezőjével, a nagyváradi születésű Anca Bradu-val korábban már dolgozott együtt a társulat: 2010-ben az Ahogy tetszik című előadást rendezte, a mostani előadás rendezésére még a koronavírus-járvány előtt, a pécsi színházi találkozón kérték fel az Uniter-díjas rendezőt – mondta el Barabás Árpád.

Színház lesz a színházban

Örül a visszatérésnek, – mondja Anca Bradu rendező – jó volt megtapasztalnia, hogy az azóta eltelt 12 év alatt sok tehetséges fiatal színésszel gazdagodott az udvarhelyi társulat, akikben nagy az elszántság, a humor és a kreativitás. A próbafolyamatok is inkább műhelymunkához hasonlítottak, mondja a bukaresti színházi egyetem tanáraként is dolgozó rendező.

Sokszor kérdezik tőle, hogy román rendezőként miért tartja fontosnak azt, hogy más nemzetiségű társulatokkal is együtt dolgozzon. Számára kihívást jelent a magyar színházakkal való közös munka, ez alatt tapasztalta meg a magyar színházi világra jellemző „sajátos művészeti energiát is, ami a román színházi kultúrában is jelen van, de másképpen”– mondja.

A magyar színészekre szerinte jellemző, hogy nagyon technikásak, hiszen a magyar oktatásban kiemelt figyelmet fordítanak a színpadi mozgásra, a hangképzésre, a testi kifejezésekre, a muzikalitásra. A román színházi élet ezzel szemben jóval spontánabb, több benne az improvizáció, a nyelvi töredezettség, a valóság és a fikció határán való játszás, mindez a latin gyökerei miatt.

E két különböző színházi kultúra megtapasztalása után választotta a Pirandello szöveget, amely épp a színházi elképzelések mechanizmusára reflektál. Pirandello egyike a nagy, neves alkotóknak, aki feltalálta a színház a színházban művészi eszközt – mutat rá a rendező. 

Mágikus tükörré változik a nézőtér és a színpad

Pirandello Hat szereplő szerzőt keres című műve arra hívja a színészt, hogy részt vegyen az előadás belső munkafolyamataiban, a nézőnek pedig betekintést enged az intim színházi laboratórium világába, ahol éppen egy előadás készülne, ám megjelenik hat személy, akik egy, még el nem készült előadás szereplőinek vallják magukat – magyarázza a rendező.

Az előadás alatt a nézőtér és a színpad tükörré változik, amiben a szereplők és a színészek megláthatják saját maguk és a másik sorsát, de a nézők is felismerhetik magukat bennük. Feltevődik majd a kérdés, hogy milyen eszközei vannak a színháznak ahhoz, hogy meggyőzőbb legyen a való életnél, és a nézőknek is felteszik a kérdést: a színházi vagy a valódi világ volt számukra meggyőzőbb?

A Pirandello-darab azért is jó választás a rendező szerint, mert a koronavírus-járvány lecsengése után egy olyan darabra van szükség, amely a színház önkereséséről, a közösségbe való visszatéréséről és a létezéshez való jogáról szól: „Tekintsék egy új kezdetnek ezt az előadást mint egy meghívást arra, hogy beszéljünk a színházról.”  – fogalmazott a rendező.

Barabás Árpád művészeti vezető szerint a színháznak az a dolga, hogy a jelen dolgaira reflektáljon, de néha megengedheti magának azt is, hogy önmagára reflektáljon, mindezt úgy, hogy ez a néző számára is érdekes legyen. 

„Kicsit olyan ez, mint amikor egy bűvészmutatványt lelepleznek: bekukkanthatunk a dolgok hátterébe, hogy mi történik amögött, amit a néző csak kész termékként lát.” 

A Hat szereplő szerzőt keres című előadás bemutatója csütörtökön, március 9-én este 19 órától lesz a Tomcsa Sándor bérleteseknek, de játsszák még pénteken este 19 órától is, a Nyírő József bérleteseknek. Legközelebb áprilisban tűzik újra műsorra az előadást.

Hat szereplő szerzőt keres – dráma. Időtartam: 120 perc. Rendező: Anca Bradu m. v., Dramaturg: Fazakas Attila, Szereposztás: A megírásra váró darab szereplőiApa: Barabás Árpád, Anya: Fincziski Andrea, A mostohalány: Mezei Gabriella, A fiú: Jakab Tamás, A kisfiú: Wagner Áron, A kislány: Göllner Boróka, Madám Pace: Tóth Árpád, Dunkler Róbert, A társulat színészei: Az igazgató-főrendező: Dunkler Róbert, Tóth Árpád, A vezető színésznő: László Kata, A vezető színész: Szűcs-Olcsváry Gellért, A második színésznő: Nagy Xénia-Abigél, A fiatal színész: Pál Attila, Rendezőasszisztens: Nagy Norbert.  Ügyelő: Bács Noémi, Hang: Boca Hunor-Lehel, Fény: Tóásó István, Színpadi mozgás: Mălina Andrei m. v., Zene: Ovidiu Iloc m. v., Díszlet és jelmez: Maria Miu m. v.