Mintegy 12.500-an érkeztek egyszerre Romániába Nagylaknál

Matei Filip Ionuţ, az aradi határrendészet szóvivője úgy nyilatkozott az Agerpresnek, hogy a 12.500 személy mintegy 4600 járművel érkezett Románia területére a nagylaki autópálya-határátkelőnél csütörtök reggelig, az éjszaka folyamán – számol be róla a hírügynökség.

Az átkelők azzal a konvojjal érkeztek, amely a Magyarország által jóváhagyott tranzitfolyosón jött haza, miután a magyar határok lezárása miatt Ausztria területén rekedt. A szóvivő azt is hozzátette, hogy nem történt incidens.

Csütörtök reggel Nagylaknál még több százan várakoztak, hogy beléphessenek Romániába. A várakozási idő átlagosan 3 óra volt, az ellenőrzés nyolc sávon zajlott.

Egyenesen karanténba

Lucian Cozma Arad megyei prefektusi szóvivő arról tájékoztatta a hírügynökséget, hogy szerda reggel 8 órától csütörtök reggel 6 óráig a konvoj 125 tagja került karanténba, 7300 személynek pedig lakhelyi elszigetelésbe kellett vonulnia.

A konvoj első tagjainak érkezése óta összesen 180-an kerültek karanténba a lakhelyük szerinti megyékben, ahova rendőri és csendőri kísérettel jutottak el.

Összesen 10.000 személy került lakhelyi karanténba. Megközelítőleg 2500 személy azért nem került házi karanténba, mert ők idegen állampolgárok (főleg Bulgária és a Moldovai Köztársaság polgárai), és csupán átutaznak Románián, vagy pedig olyan területről érkeztek, amelyet nem sújtott a járvány.

Nem ez volt az első konvoj,

ami áthaladt Magyarország területén, először keddről szerdára virradó éjszaka nyitották meg az osztrák-magyar határt e célból, akkor 2500-an érkeztek. Akkor még egyedi alkalomnak szánta a magyar kormány, azonban a torlódás miatt döntöttek úgy, hogy további konvojokat engednek át a humanitárius folyosón. Hegyeshalomnál kedd délután alakult ki a blokád, miután az osztrák-magyar határt lezárták.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Március 19-ei híreinket itt találja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!