„Minősíthetetlen munkát végzett”, leváltanák az alpolgármestert (frissítve)

Ölvedi Zsolt alpolgármester
Fotó: GÁL ELŐD

A Szabad Emberek Pártja és az egyetlen EMSZ-es önkormányzati képviselő, Bindea Dániel beadványban kezdeményezte Ölvedi Zsolt alpolgármester leváltását kedden, január 23-án. 

Az esetről az Erdélyi Magyar Szövetség sajtónyilatkozatából értesültünk szerda este, mely közleményben a szövetség elhatárolódik Bindea Dániel tettétől, miszerint az a párttal való egyeztetés nélkül kezdeményezte az alpolgármester leváltásáról szóló beadványt. 

Bindea Dániel lépése kapcsán megkerestük az EMSZ széki szervezetének elnökét, Lőrincz Árpádot, aki elmondta, hogy az önkormányzati képviselő nem egyeztetett a pártjával a határozattervezet beadása kapcsán, megszegte a szervezeti és működési szabályzatban foglaltakat, valamint párttársai nem is értenek egyet tettével. Lőrincz szerint ezzel csak tovább eszkalálódik az Udvarhelyen egyébként is uralkodó cirkusz, közéleti káosz. Hozzátette, szerdán tartottak egy széki elnökségi ülést, amelyen határozatba foglalták, kérni fogják Bindeát, hogy vonja vissza a beadott tervezetet, illetve szankciókra is számíthat a képviselő. „A kizárás is benne van a pakliban” – tudtuk meg az elnöktől, bár erről még nincs hivatalos döntés a párton belül. 

A csütörtöki tanácsülésen derült ki Udvarhely lakói számára, hogy mi történt Gálfi Árpád polgármester napirend előtti felszólalásából:

„A keddi napon, tegnapelőtt, egy határozattervezetet iktatott a hivatalban Bindea Dániel, ma már párt nélküli képviselő úr, amelyben nyolc POL-os tanácsossal együtt kérik Ölvedi Zsolt alpolgármester úr menesztését. Azt, hogy Bindea kinek dolgozik, és miért állt ennek a szemétkedésnek az élére, majd kiderül magától is, de hogy a Szabad Emberek Pártjának képviselői már másodszor akarnak alpolgármester nélkül hagyni, az példátlan.” 

Gálfi szerint a „a híres és közismert vállalkozók” egy része megfutamodott, a többiek pedig ismét a káoszon dolgoznak és a város rossz hírnevét keltik. „Mindezt csak azért, mert Ölvedi nem elég konfrontatív, nem elég gyűlölködő, nem szidja úton-útfélen a polgármestert, mert nem vitát és cirkuszt, hanem partneri együttműködést hozunk a városházára”. A polgármester szégyennek nevezte a tanácsosok hozzáállását, és feltette a költői kérdést: „És még ti mondjátok azt, hogy nem lehet együtt dolgozni Gálfival?”, illetve odaszúrt egyet az RMDSZ-nek is. 

Tudták, hogy nem a legalkalmasabb erre a feladatra, de

Godra Zsolt frakcióvezető a tanácsülésen elmondta, hogy 2020-ban egy közös egyezség alapján vállalták a választásokon való megmérettetést, amit a polgármester nem tartott be. „Gyakorlatilag másfél év alatt kinyírta a két legjobb kollégánkat, akiket delegáltunk erre a feladatra. (…) Másfél év leltár után meghúztuk a vonalat és azt mondtuk, hogy ebben a formában már nem képviselhet minket, mert lejáratja a frakciónkat, gyakorlatilag értékelhetetlen a feladata. A megfelelő pillanatban ezt a vállalás listát nagyon szívesen nyilvánosságra is hozzuk”, nyilatkozta Godra.

Godra Zsolt, a POL frakcióvezetője

A tanácsülés után megkérdeztük a kialakult helyzetről az összes érintettet: a három frakciót és az alpolgit. POL-frakció álláspontját Godra Zsolt frakcióvezető és helyettese, Péter Balázs közvetítették.

„Májusban lesz két éve, hogy új alpolgármestert jelöltünk, miután a korábbi alpolgármester-jelöltünk a városmenedzserrel együtt feladta a harcot a polgármesterrel szemben, és akkor egy kényszermegoldásként jelöltük Ölvedi Zsoltot. Tudtuk, hogy nem a legalkalmasabb erre a feladatra, de beküldtük egy olyan mandátummal, amelyet megbeszéltünk és leírtunk” válaszolta kérdésünkre Godra Zsolt frakcióvezető a tanácsülés után.

A POL híd szerepet szánt az alpolgármesternek, az lett volna a feladata, amivel pártja megbízta: közvetítsen a polgármester és a frakció között, rálátást biztosítva a tanácsosoknak arra, hogy mi történik a polgármesteri hivatalban, hogy a határozattervezetekre időben tudjanak felkészülni javaslatokkal és döntésekkel, „kihasználva azt, hogy döntésben vagyunk és nekünk van bent az operatív vezetőnk”, mondta Godra.

A dokumentumokat a POL frakció bocsátotta rendelkezésünkre.

Ez, bár szerződés is született róla a felek között, nem történt meg, harapófogóval kellett kiszedni a frakcióüléseken Ölvediből az információkat, utolsó pillanatban szereztek tudomást a napi fejleményekről, rendszerint a szakbizottsági üléseken derültek ki a dolgok. 

Egyszerűen értékelhetetlen a munkája minősége.

Nemcsak a párttal való lojalitás hiányát kifogásolja a párt az alpolgármesternek, hanem Godra szerint „volt néhány olyan csúnya fiaskója is, mint a tavalyi sportpályázatok kérdésköre, ami egy totál káosszá fajult, a határozatot az alpolgármester terjesztette elő, vagy az alakuló újabb botránya az ún. orvosi lakások szétosztása kapcsán, mely hamarosan nyilvánosságra kerül. 

Egyszerűen értékelhetetlen a munkája minősége, és ezt nem engedhetjük meg. Bizalmi kérdések is felmerültek, mert azt láttuk, hogy amit mi a frakcióban megbeszélünk, azt másnap reggel a hivatalban már mindenki tudja olyan szinten, hogy a frakciócsoport kiprintscreenelt messenger üzenetei keringtek másnap már a polgármesteri hivatalban”. 

A beadványban azzal indokolják az alpolgármester leváltására irányuló kezdeményezésüket, hogy a polgármester és az alpolgármester kiküldött egy levelet a közintézmények vezetőinek, hogy azok ne egyeztessenek a költségvetésről mással, mint a polgármesterrel, a tervezetek ne kerüljenek illetéktelen kezekbe és az egyeztetések csak a polgármesteri hivatalban vagy az intézményekben történjenek.
Ezzel szerintük Székelyudvarhely alpolgármestere súlyosan megsértette a helyi választott tisztségviselők információhoz való hozzáférésének jogát. Az alpolgármester így elvesztette a hivatalban lévő önkormányzati képviselők többségének bizalmát, támogatását, illetve úgy gondolják, Ölvedi Zsolt úr alpolgármesterként nem szolgálja Székelyudvarhely önkormányzatának érdekeit, méltatlan erre a fontos pozícióra – olvasható a beadvány szövegében.

Az összes tanácsossal egyeztettek a beadvány iktatása előtt. Ennek eredménye: a 9 POL-os tanácsosból 8 aláírta, egyikük tartózkodott, de megígérte, hogy amikor szavazásra kerül a sor, akkor pártjával szavaz. Godra Zsolt és Péter Balázs azt nem árulta el, hogy kiről van szó. A kérvényt Bindea Dániel EMSZ-es képviselő is aláírta. Az RMDSZ-képviselők nem írták alá a kezdeményezést, de támogatásukról biztosították a POL-t, mondták a frakcióvezetők. 

Megkeresésünkre Berde Zoltán, az RMDSZ frakcióvezetője megerősítette a Godra által mondottakat. Amikor a többségben lévő pártként a POL Ölvedit javasolta a pozícióra, ők támogatták ezt. Azonban ebben az ügyben a Szabad Emberek Pártjának kell lépnie, hisz ők tudják, miben egyeztek meg az alpolgármesterrel előzőleg. Berde hozzátette, hogy ez a személyes meglátása, de ha napirendre kerül a határozattervezet, összehívnak egy frakcióülést is, hogy döntsenek a témában. Mindemellett ő azt látja a legvalószínűbbnek, hogy az RMDSZ a leváltás mellett fog szavazni. 

Az utolsó csepp a pohárban egy maszlag

Péter Balázs az alpolgármester illojalitásának egyik sarkalatos példájaként említette a múltkori, rendkívüli tanácsülésen történt esetet.

Péter Balázs a POL helyettes frakcióvezetője.

Akkor a polgármesteri hivatal munkatársainak fizetésemelése kapcsán Ölvedi Zsolt azt felelte Péter Balázs felszólalására, hogy „Komolyan azt hiszik, hogy a munkatársaink megeszik azt a sok maszlagot, amit mondtak?”, ezzel szembefordulva tanácsostársaival. 

Én is elhatárolódok tőlük