Mindhárom éremből hoztak egyet a Lőrincz tesók

Magor egyéniben a bronzérmet szerezte meg, fotó: a Román Birkózó Szövetség Facebook-oldala

Október 27-én kezdődött Bukarestben az u15-ös és az u17-es korosztály számára rendezett birkózó Balkán-bajnokság. Azon túl, hogy volt egy fontos udvarhelyi kötődése a versenynek – hiszen annak elnöke a Magyar Birkózó Szövetség bíróinak elnöke volt, a székelyudvarhelyi származású Pál Szabolcs – a kilenc ország 400 sportolóját felvonultató versenyen az Iskolás Sportklub birkózó szakosztályának két versenyzője, Lőrincz Balázs és Lőrincz Magor is részt vett.

„A Lőrincz testvérek folyamatosan bizonyítják, hogy ott a helyük a nemzetközi birkózóporondon” – nyilatkozta még a versenyt megelőzően a fiúk edzője, Katona László. Az ő és a srácokkal utazó édesapjuk örömére a testvérpár fiatalabb tagja, Magor rögtön az első napon magasra tette a lécet, hiszen az u15-ös, serdülő korosztályban dobogóra állhatott 75 kilogrammos súlycsoportban. Magor elődöntőjében a később bajnoki címig jutó ellenfelével szemben maradt alul, de „a harmadik helyért vívott harcot nem bízta a véletlenre”.

Még mielőtt Magor testvére, Balázs pénteken szőnyegre lépett volna, az u15-ös korosztály csapatversenyét rendezték, ahol szintén érdekelt volt az udvarhelyi testvérpár fiatalabb tagja. Itt egy helyet javítva előző napi eredményén, Magor a második lett Románia válogatottjával.

Jöhettek a kadetek,

azaz a u17-es korosztály Lőrincz Balázzsal. A verseny harmadik napján rendezték számukra az egyéni megmérettetéseket. Az udvarhelyi versenyző 80 kilogrammos súlycsoportban birkózott, és aznapi teljesítménye nem volt elég az éremre, ötödik helyen zárt.

Másnap, a zárónapon következett a csapatverseny, ahol némiképpen lehetett kozmetikázni. És ez olyannyira jól sikerült, hogy Balázs Románia válogatottjának egyik legfontosabb mérkőzésén diadalmaskodott moldáv ellenfelével szemben, ennek is köszönhetően csapata első helyen végzett. Így az udvarhelyi testvérpár idősebb tagjának is jutott egy érem, mégpedig a legfényesebb színű.

„Rég nem volt ennyire megosztó versenye a fiataloknak, hiszen volt vereség is, győzelem is, csüggedés is, ünneplés is. A tehetségük megvan a srácoknak, többször is bizonyítottak már, kijavítjuk a hibákat és folytatjuk a munkát” – mondta a versenyt követően Katona László.

Balázsért hamarosan itthon is szoríthatunk, ugyanis másfél hét múlva, november 11. és 13. között a székelyudvarhelyi sportcsarnokban rendezik meg a kadet korosztály országos bajnokságát úgy a lányoknak, mind a fiúknak, kötött és szabadfogásban egyaránt.