Mindenki megkapja a magáét

A munkaügyi minisztérium és az Országos Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (ANOFM) is arról biztosítja a munkaadókat, munkavállalókat és nyugdíjasokat, hogy a járványügyi helyzet ellenére is van állami fedezet a juttatásokra.

Van pénz az államkasszában a nyugdíjakra meg a közalkalmazotti bérekre, és a munkaügyi minisztérium igyekszik szigorúan tartani magát a kifizetési naptárhoz – nyilatkozta hétfő este Violeta Alexandru tárcavezető.

A nyugdíjak szeptembertől esedékes emelésével kapcsolatban a miniszter azt mondta, nincs információja arra vonatkozóan, hogy ezt nem volna lehetséges kivitelezni.

S a magánszférával mi lesz?

Az Országos Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (ANOFM) pedig felkészült arra, hogy fedezze egymillió kényszerszabadságra küldött munkavállaló juttatását – mondta el kedden Victor Picu, az ANOFM elnöke.

Jut pénz minden kényszerszabadságra küldött alkalmazottnak, az ügynökség áprilistól kezdi folyósítani a támogatást az érintett cégeknek, amelyek egységei a járványhelyzet miatt zártak be vagy legalább 25%-os bevételkiesést szenvedtek el.

Az intézmény híváskezelő központot (021/4444.000 – normál tarifás) hozott létre, amelyen a munkáltatók és a munkavállalók tájékozódást nyerhetnek a kényszerszabadság alatti juttatásokról. A kormány korábbi tájékoztatása szerint a bruttó bérek 75%-át fogják állni, amely az országos bruttó átlagbér 75%-át nem haladhatja meg.

Agerpres (hírösszefoglaló)

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Március 24-ei híreinket itt találja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!