Mindenki elégedetlen az ítélettel

A vádlott, a sértett fél és az ügyészség is bejelentette fellebbezési szándékát a „rendőrverés” ügyében hozott elsőfokú ítéletre, amelyet május 13-án közölt az udvarhelyi bíróság. Mint ismeretes, a Madarasi Hargitán januárban elkövetett bűncselekményekért a törvény által előírt minimális büntetést – ütlegelésért 5 hónapot, a rongálásért 2 hónapot – kapott Pethő Attila. A sértett fél hiába kért letöltendő börtönbüntetést, a végrehajtást felfüggesztette a bíróság.

Habár az ítélethirdetést követően a vádlott ügyvédje, Fóri Endre nem kívánt nyilatkozni arról, hogy fellebbeznek-e a döntés ellen, végül elsőként tették meg. Az igazságügyi portál adatlapja szerint alig egy nappal később, május 14-én jelezték a szándékot. Az ügyvéd azonban újabb megkeresésre sem árulta el, hogy konkrétan mivel elégedetlen ügyfele.

Az ügyészség néhány nappal később, május 17-én fellebbezett az ítélet ellen, de Sütő Ágota Kinga ügyésznő sem kívánt nyilatkozni az indítékról, amíg a bírói indoklást kézhez nem kapják. Az eljárás szerint a bíróságnak 30 napja van írásban megindokolni döntését, és további 10 nap áll a felek rendelkezésére a fellebbezések megszövegezésére.

A sértett fél ügyvédje, Mihai Suian már az ítélethirdetéskor túlzottan mérsékeltnek tartotta a döntést, akárcsak a bántalmazott György Roland, aki köztes megoldásnak látja azt, hogy „egyik félnek se legyen sértődés”. Szerinte az elsőfokú büntetés nem arányos a bűncselekmény súlyával. „Egy kicsit komolyabb kellene, mert különben mindenki nekifoghat megtorlani a konfliktusokat, és a következő is azt hiszi, hogy ennyivel megússza” – fogalmazott.

Mihai Suian május 22-én közölte velünk, hogy ügyfelei is úgy döntöttek, fellebbezést nyújtanak be, amelyben súlyosabb és letöltendő börtönbüntetést kérnek a Hargita megyei törvényszéktől.