Minden verseny egy jó befektetés

Zajzon Ferenc Zalán, Zsombori Péter, Gergely Balázs, Balázs Kristóf, fotó: a versenyben részt vevő gimis diákok archívuma

Tizenhárom, köztük egy gimis csapat vett részt december 19-én a Gazdasági Tanácsadó Klub – nyolcadik alkalommal megszervezett – tizenegyedikes és tizenkettedikes középiskolásoknak hirdetett versenyén, ahol egy induló vállalkozás ötlete és az ehhez kapcsolódó üzleti terv számított. Ezeket kellett bemutatni a szakemberekből, vállalkozókból és egyetemi oktatókból álló zsűri előtt.

A „program célja az üzleti tervezés oktatásán keresztül olyan gyakorlatias gazdasági tudás átadása, amely a középiskola padjaiban elsajátított elméleti, közgazdaságtani és vállalkozástani ismereteket egészíti ki, kimondottan gyakorlati jellegű megközelítéssel” – írják versenyükről a szervezők. Ennek érdekében tartottak a verseny előtt négy szakmai képzést a programra jelentkező 78 diáknak.

A feladat

egy induló vállalkozás üzleti tervének bemutatása volt, amelyben szerepelnie kellett az ötletnek, működési, pénzügyi és marketing tervnek – mondja el Zsombori Péter, a Tamási Áron Gimnázium csapatának végzős, matek-infó szakos diákja.

„Nem született meg olyan könnyen az ötlet. Az online felkészítő képzések alatt már kérdezték a csapatokat, hogy mi az alapötletük, erre a legtöbb csapat válaszolt is, de mi még a gondolkodó fázisban voltunk” – meséli. Végül egy moduláris faházakat készítő vállalkozásra esett a választás.

„Szerintem, ami meggyőzte a zsűrit, hogy méltók vagyunk a második helyre, az az volt, hogy egy megvalósítható ötletet adtunk elő egy jól összerakott és megszervezett prezentációval. A megvalósíthatóság része főként abból állt, hogy viszonylag kis tőkebefektetéssel indulna a vállalkozásunk, mert nem mi gyártanánk le a ház elemeit, hanem alvállalkozókkal gyártatnánk le ezt, ezáltal nem szükséges drága faipari gépeket vásároljunk” – magyarázta Peti, aki három társával – Balázs Kristóffal, Gergely Balázzsal és Zajzon Ferenc Zalánnal – együtt a második helyen végzett.

A verseny

4.000 lejes főnyereményét a Szatmárnémetiből érkező, The Flow of Money nevű csapat vihette haza, őket követte a gimisek Stonks névre hallgató csapata, akik 1600 lejjel és az egyetemi felvételi jegyhez felhasználható, 0,25 bejutási ponttal gazdagodtak. 

Voltak még csapatok, amelyek speciális cukrászdában vagy étteremben látták vállalkozásaik sikerét. A gimis diákok ötlete „két lábbal állt a földön, nem tartalmazott sok kockázatos elemet, részletesen kidolgozott és alapos munka volt. A versenytársaktól újszerű és egyedi ötleteket láttunk, ami hordoz magában némi kockázatot, de ismét beigazolódott, hogy a siker egyik elengedhetetlen feltétele a kockázatvállalás” – vallja Dimén-Varga László vezetőtanár, aki a diákjai mellett külön köszöni azon volt diákjai és a kollégái segítségét, akik segítettek eligazodni az építőipar, a pénzügyek és a könyvelés világában.

A verseny az előző években csupán a kolozsvári és szatmárnémeti diákok számára volt elérhető, de a járványhelyzet miatt az eseményt online rendezték, így egész Erdélyből – hat megyéből – jelentkezhettek diákok. „Számunkra az első alkalom volt ez a verseny. Úgy érzem, hogy méltó kezdet, mivel sok tanulás, kutatás, közös és egyéni munkaóra áll az eredmény mögött” – mondta el a vezetőtanár, majd azt is, hogy a GTK koordinátorai és meghívottjai által tartott képzések kiegyenlítették a csapatok esélyeit, ezért elég szoros volt a verseny.

Peti szerint ez is, ahogy minden verseny, egy jó „befektetés”, ő közgáz egyetemre készül, és bízik benne, hogy már ott, de majd tanulmányai után is fel tudja használni a hasonló versenyeken szerzett tapasztalatokat.