Minden bukarestit tesztelnének

Bukarest teljes lakosságát tesztelni akarják a koronavírusra – jelentette be szerda este Victor Costache egészségügyi miniszter. Egy szerdán aláírt megállapodás értelmében a dél-koreaihoz hasonló „innovatív programot” készülnek alkalmazni a fővárosban, és mobil eszközök segítségével mindenkit letesztelnek az új koronavírusra az úgynevezett door-to-door módszerrel, tehát házról házra járva.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy jövő hétre „nagyon sok koronavírusteszt” lesz elérhető az országban. Állítása szerint legkevesebb kétmillió és legtöbb ötmillió tesztre lenne szükség, ennyit akarnak beszerezni, írja az Agerpres.

Nelu Tătaru államtitkár szerint az ország minden városát végigtesztelnék, írja még a Mediafax. A jelenlegi kapacitáson azonban 2600 napot, azaz több mint 7 évet tartana letesztelni csak a bukarestieket, teszi hozzá a hírügynökség.

Frissítés (10.00):

A Capital hírportál értesülése szerint lemondott tisztségéről Victor Costache egészségügyi miniszter.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Március 26-ai híreinket itt találja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!