Minden 18 feletti személy megkaphatja az AstraZeneca vakcináját

Megszűnik Romániában az AstraZeneca oltóanyagára vonatkozó korosztályi korlátozás – döntött hétfőn a COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV). Az Agerpes hírügynökségnek is eljuttatott sajtóközleményükben azt írják, hogy saját orvosi-tudományos szakértői csoportjuk, valamint az egészségügyi minisztérium és a romániai országos gyógyszerügynökség javaslata alapján úgy döntöttek, hogy többé nem kötik korhatárhoz az AstraZeneca vakcinára való jogosultságot.

Az AstraZeneca vakcinájával eddig 18 és 55 év közöttieket oltottak az országban, hiszen az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség szerint még nem elegendő vizsgálati eredmény ahhoz, hogy biztosan lehessen tudni, hogy a vakcina mennyire lesz hatásos az idősebb, 55 év feletti korcsoportban. Az új tudományos kutatási eredmények, más európai államok által megosztott tapasztalatok, illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak figyelembevételével úgy döntöttek, hogy ezt a típusú oltást minden 18 év fölötti személy megkaphatja.

Az AstraZeneca – amelyet szintén két dózisban adnak be, 4-12 hetes időközzel – a harmadik, uniós szinten jóváhagyott COVID-19 elleni vakcina a Pfizer-BioNtech és a Moderna által kifejlesztett oltóanyag mellett.

Agerpres