Mindegy, hogy Montréal vagy Nagygalambfalva

Ünnepi koncertre készül a Székelyföldi Filharmónia, az 1848-49-es forradalom 175. évfordulója alkalmából Benedekffy Katalin szoprán, Pataki Adorján tenor lép fel a Stúdió Mozi színpadán, Werner Gábor vezénylésével. A vasárnapi, március 12-ei ünnepi hangverseny előtt Benedekffy Katalin művésznőt kérdeztük az ünnepi előadás repertoárjáról.

Forradalmi hangulatra készülnek

Korábban már koncerteztek együtt Pataki Adorjánnal és Werner Gáborral, egymás munkásságát ismerve egyeztettek a koncert repertoárjáról, tudtuk meg Benedekffy Katalintól.

Fotó: Benedekffy Katalin Facebook-oldala

A közönség ünnepi hangulatú, március 15-höz „illő” koncertre számíthat: „különböző magyar vonatkozású művek hangzanak el, természetesen nem maradnak el a Kodály szerzemények sem, felcsendül az A csitári hegyek alatt és egy kis operett részlet is azért, hogy egy kis vigasságot vigyünk az ünnepi fennköltségbe” – magyarázta a művésznő.

A munkafolyamatról érdeklődve elmondta, a közös próbák általában a fellépések előtti két napban zajlanak, mindenki megkapja korábban az anyagot, így a próbákon már jórészt a tempó egyeztetése és az „összehangolódás” zajlik. „A karmester mindig hamarabb jelen van, mivel többet kell próbáljon a zenekarral, és mire mi, énekesek megérkezünk, arra a zenekar teljes mértékben felkészült, hiszen professzionális énekesekről, zenekarról van szó” – avatott be az énekesnő.

Mindegy, hogy Montréal vagy Nagygalambfalva

A nagygalambfalvi születésű művésznő sokat koncertezett már Erdély-szerte, Székelyudvarhelyen is járt már többször, most először dolgozik együtt a Székelyföldi Filharmóniával. Rendszeresen fellép a Kolozsvári Magyar Operában, a budapesti Fővárosi Operettszínházban, a Győri Nemzeti Színházban, a Soproni Petőfi Színházban.

Emellett külföldi színpadokon is énekelt már, többek között Izraelben, Kanadában, az Egyesült Államokban és európai országokban.  

Azzal kapcsolatban, hogy van-e különbség a külföldi és hazai fellépések között, a művésznő elmondta, szerinte mindegy, hogy hétezer embernek énekel Montrealban vagy kétszáznak Nagygalambfalván, mindkét esetben a maximumot kell nyújtania, professzionálisan kell énekelnie, mert „a közönség mindenhol megérdemli, hogy a legjobbat kapja” – fogalmazott, majd hozzátette, Székelyföldre hazamenni számára mindig nagy dolog, mert az ember otthon van és a sajátjainak énekel

Énekével tört ki a nagyvilágba

– Úgy gondolom, ha már a jó Isten megadta, hogy ki tudtam innen törni és nemzetközi szintű elismerést tudtam kivívni magamnak, akkor kötelességem visszafelé is forgatni ezt a tudást, mondja a művésznő, aki nevelő jellegű koncerteket is tart felnőtteknek, gyerekeknek, többek között a Klasszikusok könnyedén és a Tiszta forrásból programokon keresztül. 

Úgy látja, nem fektetnek elég hangsúlyt az énektudásra, „pedig nagy érték, vegyük csak az én példámat, tulajdonképpen az éneklés által ismertem meg a világot. Olyan helyekre jutottam el, ahová amúgy esélyem sem lett volna, és az éneklés által törtem ki Székelyföldről és Magyarországról is. Ezt is szeretném megmutatni a fiataloknak, hogy van egy ilyen lehetőség, nem csak az a tudás, ha valaki jó matekból. A missziómnak tartom a klasszikus zenét hazavinni és jobban megismertetni a helyiekkel.” – magyarázta.

Nem marad sokáig itthon Benedekffy Katalin, március 14-én már Budapesten kell lennie, ahol Magyar Arany Érdemkereszttel fogják kitüntetni zenei munkásságáért.