Milyen napfényadó?

A felröppent hírekkel ellentétben az áramtermelő-fogyasztók nem fognak semmiféle „napfényadót” fizetni, a kritizált sürgősségi rendelet valójában egy olyan uniós irányelv átültetése a hazai jogrendbe, amely csak lehetővé teszi 2026-tól egy ilyen adó esetleges bevezetését – jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Virgil Popescu.

A kormány 2021 végén vezette be a mennyiségi kompenzációt, amely lehetőséget ad a napenergiából áramot termelők (prosumerek) számára, hogy a többletet értékesíthessék az elosztóhálózaton belül.

Az uniós irányelv 2026-tól tenné „bizonyos körülmények között” lehetővé egy ilyen adó bevezetését, de az energiaügyi minisztérium elmondása szerint soha nem támogatna egy ilyen kezdeményezést. Az irányelv gyakorlatba ültetésének elmulasztása uniós szankciókat vont volna maga után – magyarázta Popescu, hogy miért kellett mégis elfogadnia a kormánynak az erről szóló rendeletet.

Az új jogszabály révén a villamosenergia-hálózatra csatlakozott termelő-fogyasztók (prosumerek) több helyszínen is telepíthetnek napelemeket, ugyanolyan kompenzációval, és cserélgethetik a napelemek helyszíneit. A helyszínek cseréje korábban csak az elosztóhálózatokon belül volt lehetséges – közölte még a tárcavezető az új jogszabályról.

Az energiaügyi miniszter annak ürügyén állt a sajtó elé, hogy az ellenzék (AUR, USR) és még a koalícióspartner Szociáldemokrata Párt (PSD) is hevesen bírálta az intézkedést. A sajtótájékoztatón, amelyet így későbbre kellett halasztani, a botrányhős parlamenti képviselő, George Simion (AUR-elnök) bevonult az energiaügyi minisztérium épületébe, hogy személyesen kérjen magyarázatot a minisztertől. Simiont egy csendőrnek kellett kivezetnie a konferenciateremből.

Agerpres