Milyen legyen a nő?

Egymásnak is ellentmondó elvárások. Megpróbálsz megfelelni nekik, egészen addig, amíg magad sem tudod, hogy ki vagy. Megszűnsz létezni. Felszámolod magad, hogy megfelelj nekik. Lefordítottuk a videó szövegét, amelyben Cynthia Nixon, a Szex és New York Mirandája elmondja, mit mondanak, milyen legyél, ha nőnek születtél. A szöveget Camille Rainville, egy fiatal nő írta, eredetileg a https://writingsofafuriouswoman.wordpress.com/ blogon jelent meg két éve.

Légy egy hölgy – mondták.

A szoknyád túl kurta. Az inged túl rövid. Ne mutass annyi bőrt. Takard el magad. Hagyj valamit a képzeletnek is. Ne légy csábító. A férfiak nem tudják kontrollálni magukat. A férfiaknak igényeik (szükségleteik) vannak. Légy szexi. Légy vadító. Ne légy ennyire provokatív. Könyörögsz érte. Viselj feketét. Viselj tűsarkút. Túlöltöztél. Alulöltöztél. Elhagytad magad.

Légy egy hölgy – mondták.

Ne légy túl kövér. Ne légy túl sovány. Egyél. Fogyj le. Ne egyél annyit. Rendelj salátát. Ne egyél szénhidrátot. Hagyd ki a desszertet. Diétázz. Uramisten, csontváznak nézel ki. Miért nem eszel? Le vagy soványodva. Betegnek nézel ki. A férfiak szeretik, ha van, mit fogni egy nőn. Légy zérós méretű. Duplazéró. Légy semmi. Kevesebb, mint semmi.

Légy egy hölgy – mondták.

Szőrteleníts. Fehérítsd ki ezt, szőkítsd ki azt. Tüntesd el a hegeid. Takard el a terhességi csíkjaid. Töltsd fel az ajkaid. Botoxold a ráncaid. Varrasd fel az arcod. Takard el a hasad. Varrasd fel a melleid. Tűnj természetesnek. Túl erősen próbálod. Erőltetettnek tűnsz. A férfiak nem szeretik a görcsösen próbálkozó lányokat.

Légy egy hölgy – mondták.

Sminkeld magad. Emeld ki az arccsontjaid. Húzd ki a szemed. Töltesd fel a szemöldököd. Hosszabítsd a szempilládat. Rúzsozd az ajkad. Púder, szemhéjpor, bronzosító, highlighter. Túl rövid a hajad. Fesd meg. Ne kékre, az természeteellenes. Nézz ki fiatalnak. Az öreg csúnya. A férfiak nem szeretik a csúnyát.

Légy egy hölgy – mondták.

Mentsd meg magad. Légy tiszta. Ne légy szajha. Ne aludj máshol. A férfiak nem szeretik a lotyókat. Ne légy prűd. Ne légy túl merev. Mosolyogj többet. Elégítsd ki a férfiakat. Légy tapasztalt. Szexi. Ártatlan. Mocskos. Légy menő csaj. Ne légy olyan, mint más lányok.

Légy egy hölgy – mondták.

Ne beszélj túl hangosan. Ne beszélj túl sokat. Ne légy megfélemlítő.

Miért vagy ilyen nyomorult. Ne légy kurva. Ne légy olyan főnökösködő. Ne légy annyira érzelmes. Ne sírj. Ne ordíts. Ne káromkodj. Tűrd a fájdalmat. Ne panaszkodj. Fogd össze a ruháit. Főzd meg a vacsoráját. Tedd boldoggá. Az a nő dolga. Egyszer jó feleség leszel. Vedd fel a nevét. Kötőjelezted a neved? Hülye feminista. Szülj neki gyereket. Nem akarsz gyereket? Majd akarsz egy nap. Meg fogod változtatni a véleményed.

Légy egy hölgy – mondták.

Ne essél erőszak áldozatául. Ne igyál túl sokat. Ne járkálj egyedül. Ne menj ki túl későn. Ne öltözz úgy. Ne részegedj meg. Ne mosolyogj idegenekre. Ne menj ki éjszaka. Ne bízz meg senkiben. Ne mondj igent. Ne mondj nemet.

Csak légy egy hölgy – mondták.