Milyen kicsik, s már országos bajnokok!

A Brassó megyei Predeálon rendezték meg idén a korosztályos alpesi sí országos bajnokságot március 9-től 11-ig, ahol a Nagy Norbert Ski székelyudvarhelyi versenyzői is részt vettek, nem is akármilyen eredményekkel. A versenyen három korosztályban voltak érdekeltek a gyerekek: a 2009-esek között, ami úgymond egy felkészítő korosztály, az u14-esek között a 2007-ben és 2008-ban születettek, illetve az u16-osok között a 2005-ben és 2006-ban születettek.

Már az első napon jöttek az első aranyak, Balogh-Lőrincz Bernadett a műlesiklásban lett első korosztályában, húga, Abigél a legkisebbek között szerzett aranyérmet szintén műlesiklásban.

A műlesiklásban a fiúk éppen csak, hogy lemaradtak a dobogóról: Cseke Péter Márk hatodik, Szabó-Szélyes Szilárd negyedik helyen zárt. Számukra sem maradtak el azonban a dobogós helyezések, ugyanis az utolsó versenynapon óriásműlesiklásban Szabó-Szélyes Szilárd volt a legjobb a legjobb korosztályában, Cseke Péter Márk a harmadik. Balogh-Lőrincz Abigél ezüstérmet szerzett ebben a szakágban, míg nővére óriásműlesiklásban sem talált legyőzőre, így két arannyal térhetett haza az országos bajnokságról.

Úgy tűnik, valóságos sídinasztia lehet az övék, ugyanis március 20-án és 21-én fiútestvérük a Mini Cupa României elnevezésű versenyen brillírozott. Ezen a legkisebbeknek kiírt versenyen 8-8 futamot rendeznek a fiúknál és a lányoknál, minden futamon pontokat gyűjtenek a versenyzők, amelyeket a végén összesítenek. Balogh-Lőrincz Mátyás végül negyedikként zárta a versenyt, de négy futamot is sikerült megnyernie. „Kettőn hibázott, ezért csúszott hátrébb az összetettben” – mondta el Nagy Norbert, a gyerekek edzője. Itt is kijutott egy dobogós helyezés a klubnak: a csíkszeredai Rahau Hanna második lett összetettben. Nagy Norbert azt azért szerette volna kiemelni, hogy a csapat minden tagjára büszke, pláne, hogy egy nagyon

nehéz felkészülési időszakon vannak túl,

amit a fiatal sízőknek is megnehezített a koronavírus. Az utazási korlátozások miatt nem lehetett a betervezett ausztriai sítáborokat megszervezni, ezért a Madarasi Hargitán tartott edzésekre volt hagyatkozva a csapat, de szerencsére december 5-én el tudták kezdeni a felkészülést, ami sokat jelentett, mert az ország több részén nem lehetett még akkor sízni – mondta el az edző.

A gyerekek hosszú távra tervezik a síkarriert, tudtuk meg tőle, ahogy azt is, hogy az u16 utáni korkategóriákban „olaszországi felnőtcsapatok segítenének átvenni a gyerekeket, hogy világbajnokságra, világkupára, olimpiára is kijuthassanak”. Nagy Norbert elmeséli, hogy korábban sikerült együtt vacsorázniuk Miklós Edittel, az olimpiai hetedik helyezett, csíkszeredai alpesi sízővel, ahol Edit mesélt nekik tapasztalatairól, és tavaly lehetőségük volt a világbajnok Marco Schwartz osztrák alpesi sízővel is találkozniuk, a sportág egyik legnagyobb jelenlegi alakjával.

Lassan véget ér a fiatal sízők téli szezonja, aminek az országos bajnokság volt, és az április eleji világverseny lesz a fő célkitűzése: Balogh-Lőrincz Bernadett és Cseke Péter gyerekvilágbajnokságon fog részt venni április 1-jén és 2-án Olaszországban.