Milyen az a falunap, ami igazából fesztivál?

fotó: Szilágyi István

Az idei nyár egészen olyan, mintha mindenki próbálná figyelmen kívül hagyni, hogy valami elképesztően nagyméretű dolog felé robogunk, ami meg fogja változtatni a megszokott és viszonylag szeretett világrendünket. A közösségi oldalakon egymást váltogatták a nyaralásról készített fotók a fesztiválokról származókkal. Néhány hete megkérdeztem apukámat, szerinte mibe érdemes belevágni egy ilyen ingatag világban. Bármibe, amibe csak szeretnél – felelte. Így gondolhatták azok a fiatalok is, akik fogták magukat és szerveztek egy fesztivált valahol az Isten háta mögött és a világ vége között félúton, balra. Mi pedig az ilyen kuriózumokra kíváncsiak vagyunk, úgyhogy elmentünk és megnéztük, mi ez Weekend Lake.

Csütörtök délután autóba pattantunk és célba vettük a csíkországi Csíkszenttamást. Útközben csapongtunk a témák közt, de egyre csak arra tértünk vissza, hogy vajon mi vár minket a helyszínen, fesztivál vagy egy jól reklámozott falunap. Egy ponton nagyon úgy tűnt, hogy nem is kapunk választ a kérdéseinkre, mert nem sikerült megtalálni az utat a fesztiválra, ami elvileg táblákkal volt jelezve.

Aztán egyszer csak meglettek az A4-es lapnak álcázott táblák, onnantól már egész könnyen meglett a Weekend Lake felirat és az autóknak fenntartott parkoló (a fenntarthatóság jegyében volt bicikliparkoló), és láttuk azt is, hogy merre kell tartani a kempinghez. Székelyföld a mesebeli, érintetlen tájairól híres, ez a hely most meg lett érintve a szó legszorosabb értelmében, mintha egy nagy kéz lenyúlt volna az égből, és bökött volna egyet a földre, hogy na majd itt!

fotó: Szilágyi István

A nulladik nap izgalma kézzel tapintható volt a levegőben csütörtökön. Az önkéntesek minden rezdülésre reagáltak, minden feladat tovább tartott néhány másodpercnél, minden eszköz idegen volt még. A közönség is átvette ezt a különös rezgést, de az is lehet, hogy csak napvilág nem merték megmutatni a party arcukat, minden esetre az épp színpadon álló Lil G-t sikerült bosszantaniuk vele. A fiatal rapper lány a dalok között próbálta arra ösztökélni a közönséget, hogy engedjék el magukat és bulizzanak.

fotó: Szilágyi István

Mi totál kívülállóként inkább a hasunk korgó hangjára fókuszáltunk.

Az árakat látva realizáltuk, hogy egy fesztiválon vagyunk. Csacskaság lenne azt hinni, hogy olcsóbb lesz a sör és a lángos azért, mert először kerül sor valamire. A kajasátraknak fenntartott résztől jobbra helyet kapott egy kisebb színpad, ahol különböző előadásokra, interaktív programokra került sor. Balra az elsősegélynek fenntartott épület, mellette mobilvécék, majd a „bárpultok” hosszú sora és ismét visszaértünk a kisszínpad elé. De ez ne tévesszen meg senkit, ekkora helyen is el lehet veszíteni a haverokat. 

fotó: Szilágyi István

A gyomrunkat megtömve folytattuk az utunkat a fesztivál helyszínén, egész a nagyszínpadig, ahol épp Mehringer Marci egy szál gitárral varázsolta el a kamasz lányok sokaságát kisfiús bájával. Körbetekintve felmértem a körülöttem állókat, a közönség nagy részét középiskolás korú fiatalok tették ki, néhány szülő kisgyerkőcökkel és még pár kíváncsi személy, akik nem tartoznak bele az előző két csoportba.

A közösségimédia-posztok burkoltan utaltak arra, hogy főleg a középiskolásokat próbálják megcélozni, az önkéntesek és a közönség java része is ebbe a korosztályba tartozott. 

fotó: a szerző felvétele

A hangulat Paulina színpadra lépésével csúcsosodott ki. Nem tartott soká a felfele ívelés, a közönség egyhangúan az Ajándék című dalért kiáltott, de csak a végén kapta meg, amire vágyott.

A nyárvégi hűvös estében érződött a résztvevők izgalma, de a hideg ragadósabb volt, mint a jókedv, úgyhogy hazafelé vettük az irányt.

A Weekend Lake-es élményükre nagyon találó az a mondás, hogy Róma sem egy nap alatt épült. Igazságtalan lenne elvárni tőle a világmegváltást. Sőt talán az adja meg a varázsát, hogy ilyen kis kedves, családias. Nem akart több lenni, mint ami, egy utolsó nyárvégi viszonylag olcsón (mind a camping, mind a bérlet megfizethető áron volt). Főleg a környékbeli fiataloknak volt ez egy jó lehetőség még egy hétvégét a haverokkal tölteni, mielőtt beköszönt a kegyetlen valóság és megkezdődik az iskola. 

A cikk az uh.ro 2022-es nyári gyakornoki programjának keretében jelent meg Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának támogatásával.