Mikulásoznak a városházán, jut ajándék és virgács is

archív fotó: Dávid Anna Júlia

Biztosítják a téli szezonra a távhőtámogatást, meghatározzák a jövő évi adókat és kedvezményeket, és lehetővé teszik az ifjúsági lakások új áron történő adás-vételét – hogy a fontosabbakat említsük a csütörtökre összehívott rendes havi tanácsülés napirendjéről.

Az idei távhőtámogatáshoz a kormánytól kapott 2,8 millió lej befogadásáról kell dönteniük, s ha már hozzányúlnak a költségvetéshez, egyúttal megemelik a fával, szénnel, kőolajszármazékkal fűtők támogatási keretét, a városi kórháznak is jut fejlesztésekre, és egy Mikulás-napi rendezvényre is szánnak pénzt.

A helyi adókat és illetékeket, a koncessziós és bérleti díjakat csupán az éves infláció értékével (2,6%) emelné meg a hivatal, az adókedvezmények és -mentességek változatlanok maradnak.

A csereháti ANL-lakások kedvezőbb áron történő vételéhez szükség van az erre vonatkozó szabályzat frissítéséhez, az országos rendeletnek megfelelően. Egyelőre tehát a „leggyorsabb forgatókönyv” szerint haladnak, és – jóváhagyás esetén – máris következhet az árajánlatok kiküldése a bérlőknek.

Jelentősen drágulhat azonban a legelőbérlés, miután a megyei tanács új átlagárakat fogadott el a mezőgazdasági terményekre, a legtöbb szerződés 222 lejről (egyikük 288 lejről) 360 lejre ugrik hektáronként, ha átmegy a tanácshatározat.

A 17 pont között van kettő, amit a múlt pénteki tanácsülésről napoltak el, ezek az Orbán Balázs és a Móra Ferenc iskolák hőenergetikai fejlesztésére vonatkoznak. A projektmutatók elfogadása a környezetvédelmi alaphoz (AFM) való pályázáshoz szükséges.

Ha minden jól megy, a helyi választottak (polgármester, alpolgármester, önkormányzati képviselők) végre megkaphatják régóta ígért igazolványaikat és kitűzőiket. Még februárban volt ez téma, akkor azért halasztottak, hogy kétnyelvűsítsék ezeket.

Közben a műszaki igazgatóságnál átszervezésre van szükség, egy állást lefokoznak, egyet pedig létrehoznak, mindkettő a szociális osztályt erősítené.

Ingatlanügyekből is lesz néhány a tanácsülésen. Két terület jogi besorolásán változtatni kell a telekkönyvekben, ugyanis mindkettő (Rét és Keresztvápa környékén) útként szerepel, de ez nem felel meg a valóságnak a hivatal szerint. Továbbá két városrendezési tervről is dönteni kell, az egyik a Középlok zónára, a másik a Mikes Kelemen utcára vonatkozik, illetve egy magánterület a Széldombon közvagyonba kerül, hogy utcát, járdát tudjanak kialakítani rajta.

A testület elé terjesztették a faanyag aktuális árverési árait, illetve a 2022-es évre szóló erdőgazdálkodási tervet is.

A tanácsülés november 25-én reggel 9 órakor kezdődik a városháza Szent István termében.