Mikor szabadulunk a maszktól?

Közel egy évnyi maszkviselés után sokan megkérdezik, mikor lesz már végre vége ennek a kellemetlen kötelezettségnek. Valeriu Gheorghiță hadiorvos, az országos oltáskampány vezetője az Antena 3 televízióban beszélt erről. Azt mondta, akkor tehetjük le a maszkot, amikor a társadalom védettsége megfelelő szintre ér, azaz kialakul a nyájimmunitás, és nem törnek elő újabb vírustörzsek, amelyek ellen nem óv az oltás.

Gheorghiță vigasztalásképp megemlítette, hogy a maszk helyes viselésével sok más légúti fertőzéstől is megóvhatjuk magunkat, nem csak a SARS-CoV-2-től – számol be az orvos nyilatkozatáról a Mediafax hírügynökség.

A Digi24 televízió honlapján olvasható, hogy Gheorghiță ugyanebben az adásban közölte, már tapasztalják a fertőzések csökkenő tendenciáját azok körében, akik az első szakaszban megkapták az oltást. Az öregotthonokban előforduló esetek száma alacsonyabb, és a Iași megyei orvosok, akik behatóbban vizsgálták a kérdést, több mint 90 százalékos csökkenést tapasztaltak a dialízissel kezelt betegek esetében.