Hétfőn nem lesz tanítás, de hogy utána mi lesz…

Általános sztrájkba lépnek az oktatási szakszervezetek szövetségnek tagjai május 22-e reggel 8 órától, jelentette be Simion Hăncescu a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke, a Nicolae Ciucă kormányfővel folytatott szerdai tárgyalása után. A szakszervezet elnöke a „vékony ígéretekre” hivatkozva jelentette be, hogy hétfőtől munkaszünetet hirdetnek az oktatási rendszerben dolgozó szakszervezeti tagok. 

Demeter Levente az Orbán Balázs Általános Iskola születésnapi ünnepségén
fotó: Máté Emőke

Arról, hogy ez mit jelent pontosan a diákokra nézve, Demeter Leventét, Hargita megye főtanfelügyelőjét kérdeztük. Elmondta, egyelőre nem tudnak pontos számokat arról, hogy hány személy vesz részt a sztrájkban, de felméréseik szerint az intézmények túlnyomó része érintett lesz és a személyzet körülbelül 70 százaléka. „Ez azt jelenti, hogy az iskolák túlnyomó többségében nem lesz tanítás. Hogy meddig, az egy jó kérdés, erre nem tudok válaszolni és a szervezők sem tudnak. Több mint valószínű,  hogy hétfőn elkezdődik, de hogy kedden fog-e folytatódni vagy még meddig tart, nem tudni. Nyilván, a tárgyalások kimenetelétől függ” – magyarázta a főtanfelügyelő. 

Demeter Levente elmondta, vélhetőleg lesznek olyan intézmények, ahol a személyzet száz százaléka sztrájkol, ezért egyáltalán nem lesz tanítás, és ott sem, ahol a személyzetnek csak egy bizonyos része nem dolgozik. Utóbbi intézményekben a dolgozó személyzetnek az lesz a feladata, hogy az iskolába érkező gyerekeket felügyelje. „A törvény azt írja elő, hogy a szakszervezeteknek jelezniük kell az iskoláknak, hogy a teljes személyzetből hányan vesznek részt a sztrájkban, és hányan nem. Aki nem vesz részt, az nyilván be kell, hogy járjon dolgozni és el kell látnia olyan feladatokat, mint például a beérkező diákok felügyelete”. 

A diákoknak nincs megtiltva, hogy bemenjenek az intézménybe akkor sem, ha a teljes személyzet sztrájkol. A főtanfelügyelő elmondta, ha véletlenül megérkezik az iskolába néhány gyerek, akkor valahogy meg kell oldani a felügyeletüket. Viszont a sztrájkolókat nem lehet arra kényszeríteni, hogy elvégezzék a munkájukat, a törvény szerint fizetést sem kapnak ezek után a napok után. Ebben a helyzetben az lenne a legszerencsésebb, hogy ha a diákok, amennyiben lehet, otthon maradnának.

A sztrájk vonatkozik az oktatási rendszer minden intézményére, kivéve a magániskolákat és az olyan kapcsolódó intézményeket, mint a tanfelügyelőség. Az intézményeken belül nem csupán a pedagógusok, hanem a teljes személyzet érintett, beleértve többek közt a szakácsokat, dadákat, gondnokokat és takarítókat.

Ha Nostradamus a családfámban szerepelne

Van néhány kérdés, amelyekkel kapcsolatban csak jóslatokra lehet támaszkodni. 

Így például arra, hogy: mi lesz az év végi lezárásokkal, marad-e a kitűzött dátumon a nyolcadikosok képességfelmérője és a tizenkettedikesek érettségi vizsgája

„Attól függ, hogy mennyi ideig tart a sztrájk, ezt pedig nem lehet tudni. Egy napot tart, öt napot tart, egy hónapot tart. Ha Nostradamus a családfámban szerepelne, talán meg tudnám mondani” – vázolta fel a helyzetet Hargita megye főtanfelügyelője. 

Ne unatkozz otthon, menj könyvtárba

Hétfőtől a tanügyi sztrájk végéig délőttönként programokkal várja az érdeklődő diákokat a Székelyudvarhelyi Város Könyvtár. A programokat érvényes olvasókártyával ingyenesen lehet látogatni.

  • Digitális planetárium 8:30, 9:30, 10:30, 11:30, 12:30 és 14:30 órától. Időpontonként maximum 15 személyt tudnak fogadni az érkezés sorrendjében. A programot 10 éves kortól ajánlják.
  • 3D filmvetítés 9:00, 11:00 és 13:00 órától. Időpontonként maximum 30 személyt fogadnak az érkezés sorrendjében. A programot 7 éves kortól ajánlják.
  • Társasjátékozásra is várnak 8:30 és 14:00 óra között. Itt folyamatosan egy személy maximum 2 órát tölthet el. A programot 7 éves kortól ajánlják.

Hozzátette, minden a tárgyalások kimenetelétől függ, az is lehet, hogy még júliusban is tanítani fognak, de az is megtörténhet, hogy 4-5 napon belül folytatódik az oktatás. Az, hogy teljes évismétlés legyen, nagyon valószínűtlen, hiszen a tanév szeptembertől májusig már „megtörtént”, abban az esetben kellene tanévet ismételni, ha szeptemberben elkezdődne egy éves sztrájk.

A munkabeszüntetés nem zavarhat bele a ballagásokba, mivel azok extrakurrikuláris, azaz tanterven kívüli tevékenységek, pont mint a kirándulások, sportrendezvények.  Demeter Levente elmondta, elvileg az oktatási tevékenységek vannak felfüggesztve, a ballagás pedig nem oktatási tevékenység.

Hétfő után kezd érdekes lenni, mivel ismét megbeszélések lesznek a minisztérium és a szakszervezetek között. Most mindenki próbálja a maximumot kihozni a helyzetből, úgy, hogy a gyerekek a lehető legkevésbé legyenek érintettek. Nyilván senki nem akarja, a sztrájkoló tanárok sem, hogy a gyerekek érintve legyenek, csak most van egy olyan szituáció amikor a tanárok a saját érdekeiket is figyelembe kell vegyék. Én nagyon bízom benne, hogy nem lesz hosszú a sztrájk, minél hamarabb sikerül megegyezni, és a diákok a lehető legkevésbé lesznek érintettek” – zárta le mondandóját a főtanfelügyelő. 

Kiemelt kép: archív/ PÁL EDIT ÉVA