Mikor kezdődhet a lakosság beoltása?

Fotó: Ilyés Zalán

A széles lakossági rétegeket áprilisban céloznák meg, ekkor kezdődne a COVID-19 elleni oltáskampány harmadik immunizáló szakasza. Valeriu Gheorghiţă katonaorvos, az országos kampány koordinátora kifejtette: egyelőre csak becslésekről lehet beszélni az oltás ütemét illetően, ugyanis ez több tényezőtől – az oltóanyagok érkezésének ritmusától, az oltási kapacitástól – függ, írja az Agerpres.

Szerdán 150.000 adag COVID-19 elleni vakcina érkezik Romániába, és január végére az országba érkező oltóanyagok mennyisége eléri a 600.000-et – közölte az országos oltáskampány koordinátora, Valeriu Gheorghiţă keddi sajtótájékoztatóján, amiről korábban itt írtunk. Néhány adag előre nem látható okokbó kárba mehet, például azért, mert eltörik a fiola. Jelenleg azonban nagyon kevés ilyen esetről tudnak: az eddig szétosztott 64.000 oltásadagból mindössze 87 veszett kárba.

Az első szakaszhoz, amelyben az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozókat oltják be, 376 oltási központot készítettek elő, ebből 251 már működik. Az online feliratkozási platform jelenleg az egészségügyi és a szociális ellátó rendszer dolgozóinak jelentkezését fogadja. Ők a jogi személyként beregisztráló munkaadójukon keresztül kérhetik a nyilvántartásba vételt.

Azok az egészségügyben vagy szociális ellátásban dolgozó személyek, akik olyan magánrendelőben dolgoznak, amelynek nincs elektronikus aláírása, a megyei telefonközpontokon (call-center) keresztül kérhetik felvételüket a várólistára.

Valeriu Gheorghiţă elmondta, becslései szerint az oltáskampány második szakasza január 15-e után kezdődhet el az egészségügyi-szociális otthonok beutaltjainak immunizálásával. Ez 1884 szociális otthon körülbelül 40.000 lakóját jelenti. Beoltásukat mozgóalakulatok fogják végezni. A mozgóalakulatok megalakítása már elkezdődött, hogy legyen idő a kiképzésükre. A második szakaszban a szociális otthonok lakói után a 60 év fölötti személyek és krónikus betegek kaphatják meg a vakcinát, ez a kategória körülbelül 4 millió főt számlál – mondta még a szakember.

A lakosság 30-35 százaléka még bizonytalan vagy halasztana

az eddigi felmérések szerint. Az oltáskampány koordinátora úgy gondolja, ez még nem egyenlő az oltás megtagadásával, szerinte ez inkább annak tudható be, hogy az embereknek további információkra van szükségük a téma kapcsán.

A szakember azt mondta, azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik egyelőre nem kívánják beadatni maguknak az oltást, minden bizonnyal „megvannak rá az okaik”. 

Kinek javasolják és kinek nem?

A sajtótájékoztatón arra is kitért, hogy az immunszupprimált betegek (egy olyan állapot, amikor az immunrendszer kevésbé hatékonyan működik) esetében is beadható a koronavírus elleni vakcina, de nem tudni, milyen fokú védelmet biztosít, és mikor alakul ki az immunválasz. 

A szakember arról is beszélt, azoknál a személyeknél, akik véralvadásgátló gyógyszereket szednek, nagyon vékony tűt használnak az oltás beadásakor. „Azonban azok esetében, akik súlyos véralvadási rendellenességekkel küszködnek, el kell halasztanunk az oltást, és majd a kardiológus vagy hematológus szakemberrel együttműködve hozzuk meg a páciens számára legkedvezőbb döntést” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a 65 éven felüli személyeknél nagyobb-e a mellékhatások kialakulásának kockázata, Gheorghiţă azt mondta, ennek éppen az ellenkezője igaz, a rendelkezésre álló tanulmányok és adatok értelmében a 60-65 év feletti személyeknél arányaiban kisebb volt a mellékhatások száma, mint a fiatalabb korosztálynál.

Az oltókampányt koordináló szakember szerint azok is megkaphatják a koronavírus elleni vakcinát, akiknek nincs egészségbiztosításuk.

Többet szeretnél tudni az oltásról?

Olvasd el egy negyedéves orvostanhallgató összeállítását a legfontosabb tudnivalókról.

Ha pedig az érdekel, hogyan iratkozhatsz fel, és milyen ütemterv szerint zajlik a romániai kampány, akkor ide és ide kattints.

A székelyudvarhelyi előkészületekről és a kórházi személyzet kétségeiről itt írtunk bővebben, az első oltási napról és az oltásközpontról pedig itt.