Mikor áll már helyre a rend Udvarhely utcáin?

Udvarhely több utcáján hetek óta gondot okoz az ott lakóknak és az áthaladó forgalomnak az útburkolat feltörése. Az ezzel kapcsolatos híradások sem mindig feleltek meg a valóságnak, ezért a városházához fordultunk.

Mire számíthatunk a Szentimre, Tábor, Gábor Áron utcákban, illetve a Bethlenfalvi úton?

A Szentimrén az okozta a galibát, hogy a középső szakaszát ugyan leaszfaltozták, a Kút utcai kereszteződéstől lefelé több helyen átvágták az úttestet, így a Rózsa utca és az Iskola utca irányába nem lehetett tovább haladni. A városközpontba tartó autósok kénytelenek voltak visszafordulni és – jó nagy kerülővel – csak a Tábor utcán át tudták megközelíteni. Arra is csak azért, mert kedd helyett csütörtökön fogtak neki a munkálatoknak, és a fentről érkezőket még beengedték az utcába. Szemből, a kórház felől viszont csak a Szarkakő utcán át lehet a Tábor negyedbe jutni az elkövetkező két hétben (legalábbis elvileg, mert pénteken délután mindkét irányban lehetett közlekedni).

Az út szélén még nem tömték be az árkokat, így két autó csak óvatosan tudott elmenni egymás mellett.

A Szentimre keresztül-kasul vágott szakaszán (fenti fotón) a burkolat visszaállítását csütörtökre tervezték, azonban péntekre halasztódott, mivel a keverőállomás nem tudta időben biztosítani az aszfaltot. Pénteken délután már járható volt ez a szakasz, az Iskola utcában pedig kétirányban zajlik a forgalom, így be lehet jutni a Patkóba.

A Szentimre alsó, egyirányú szakaszán a kockakő visszarakása előtt új alapot és betonágyat csinálnak, az átadásra pontos határidőt nem mert mondani a kivitelező, viszont vélhetően hetek kérdése, amíg befejezik.

Ha már a kockakőnél tartunk, rákérdeztünk a Gábor Áron utca azon részére is, amelyen gyakorlatilag változatlanul hullámosnak tűnt az útfelület. Kiderült, hogy a Győzelem és a Függetlenség közötti szakaszon nem is szedték fel, és leghamarabb jövő tavasszal várható tatarozás, mert a Szentimre a prioritás.

Az utóbbi hét legnagyobb torlódásait,

bár többen az okos jelzőlámpákra fogták a Facebook bejegyzésekben, minden bizonnyal a Bethlenfalvi úton végzett munkálatok okozták. A javításokat két szakaszra osztották: a 262. számon innen és túli részre.

A Bükkfa utcától a Melinda Impexig gázvezetéket cseréltek, megvolt a csatlakozás és a nyomáspróba is, a burkolatot már helyreállították, a bekötés három hét múlva történik. A Bükkfa utcától a MOL kútig tartó másfél kilométeren folyamatban van a gerincvezeték cseréje, és még egy-egy fúrás szükséges a kadicsfalvi és a terelőúti kereszteződésnél. Az új vezetéket várhatóan a jövő héten fektetik, és itt már a járdán zajlik az aszfaltozás, ezért elvileg nem fogja annyira zavarni a forgalmat.

A városházától mindenesetre biztosítottak, hogy ha bele is szólna az időjárás, akkor meleg helyett hideg aszfalttal kötelesek elvégezni a burkolat visszaállítását a szakcégek.